Waar is de tijd dat er in Halle nog verschillende cinemazalen waren? Eén van de eerste was cinema Concordia, daar kon je voor de Tweede Wereldoorlog al films kijken. Je had ook de Rio, de Harmonie en op Sint-Rochus had je tot eind jaren 80 nog cinema Plaza. In Sint-Pieters-Leeuw was er Cinema Minerva. Intussen zijn er in onze streek geen bioscopen meer. Maar op vrijdag 3 oktober 2008 kreeg Halle nog één keer een nostalgisch filmgevoel in CC ’t Vondel dankzij de revue ‘wa ne cinema!’ Tekenaar Jean Deras leefde zich weer uit in een affiche boordevol karikaturen van bekende Hallenaren. Commissaris Witse, kapper Theo Buelinckx, gemeenteraadslid Nicky Van Acker, schepen Guy Nechelput, cafébaas Marcel Figeys van taverne De Met, gemeenteraadslid Martine Lemonnier en pater Pax! Jean Deras waagt zich in 2008 na enkele figurantenrollen in tv-series aan een eerste typetje in onze revue.

De revue werd opgevat als een “gala van de Halse film, vol would-be filmsterren en andere rare snuiters. ’t Wetj wei cinema Patei in Halle vol merkwaardige gebeurtenissen en straffe stuute van bekende Hallenaren. Minsje kunne van tèit tot tèit toch ewa cinema verkuupe newoe?”

Cinema Plaza dient als decor en rode draad voor een afwisselend totaalspektakel. De grappen gaan o.a. over de opening van een eroticashop achter de basiliek en de kortstondige comeback van ‘De Gazet van Halle’. Plas Partoe zingt dan weer over de Lembeekse saldoete va Posse die in 2008 geen eretekens kregen opgespeld op Paasmaandag omdat de medailles zoek waren geraakt bij de Post. De muziek is een gemoderniseerde versie van ‘Het vliegerke’, een klassieker van Walter De Buck. Het liedje ‘de madolles’ staat op de nieuwe verzamelCD van de Halse Carnavalraad : “Tagada, 20 stumende hits van oen de Zenne”. Sven Sluys en Daniel Minne zorgden voor het hoesontwerp van de CD.

Op de CD nog 19 andere Halse carnavalhits van Franske, de Woelers, Sally, de Froesjeleirs, Fil en Mirza, Plas Partoe e.v.a. Uit de revue van 2008 haalt onder andere het grappige liedje ’tes aven dag ni vandoag’ van Ronny de Facteur de CD, waarin Ronny het leven van een eeuwige pechvogel schetst. Een leven vol tragikomische tegenslagen en accidenten. En “Gaas geive” van Plas Partoe wordt één van de carnavalhits van 2009 : “Vaak zingen we -net als de Oilsjteneirs- de liefde voor onze stad uit, maar kritische of grappige kanttekeningen ontbreken nooit. Zo zingen we evengoed over de file-en parkeerproblemen als de wateroverlast in de winkelstraten: Halle, Venetië aan de Zenne.”


Behalve een stevige dosis lachsalvo’s en cleenex-momenten tijdens de sketchen en liedjes, trakteren we het publiek in 2008 natuurlijk op heel wat filmpjes. Met het ‘cinema’-thema ligt dat voor de hand. Het opvallendste filmpje wordt gedraaid in de winkelstraten van Halle. We interviewen bekende Hallenaren -zonder dat ze het beseffen- over hun intieme seksleven. Dit doen we door andere antwoorden te monteren bij vragen die we hen hadden gesteld. Wat zijn we toch kapoentjes hè! Koepetteraa nuume ze da ba j’ons!

Dixielandband Aurelianus uit Aarschot warmt het publiek op en stand-up comedian Roel Steeno (bekend van Humo’s Comedy Cup) komt pittig en snedig uit de hoek.

Eén van de emotionele hoogtepunten van de revue wordt de hommage aan Eduard den Boy Demuylder en Jean Jacmin, twee iconen van het Halse carnaval en pioniers van carnavalsgroep De Boerkes, allebei overleden in dezelfde week, eind september 2008.

Toch waren er ook wat technische problemen. Sonny Vanderheyden laat optekenen in de krant : “Al maanden is het doek van het podium stuk en ook de projector van het CC ’t Vondel laat het afweten wanneer het te warm is. Gelukkig hebben we onze plan kunnen trekken”. Intussen probeert de Carnavalraad het kijkcomfort van de bezoekers in CC ’t Vondel te verhogen. De interesse is zo groot dat er meer stoelen en minder (kleinere) tafeltjes geplaatst worden in de zaal. Tijdens de pauze wordt zelfs een 2de bar op de eerste verdieping geopend om lange wachtrijen te vermijden. Dikke merci aan de mannen en vrouwen van HKV De Gebeure die al jaren onze bar bemannen tijdens de revue!!

De Gouden Mastel, trofee van Halse Carnavalverdienste gaat in 2008 naar de Halse Persclub. Voorzitster Ingrid Depraetere van Het Nieuwsblad en erevoorzitter Felix Merckx van Het Laatste Nieuws/later Editiepajot mochten de trofee in ontvangst nemen. De carnavalsgemeenschap is de Halse journalisten erg dankbaar dat ze zo uitgebreid -en zo positief- berichten over het Halse carnaval. Het heeft de populariteit, de bekendheid en de groei van dit unieke volksfeest alleen maar doen toenemen. Vraag het maar eens aan verzamelaars als Ronny de Facteur. Als je echt elk artikel wil uitknippen en bewaren dat over het Halse carnaval geschreven wordt, dan zit je al gauw met fardes en dozen vol!

En de laatste doet het licht uit!