Zoals Geert Hoste de actualiteit becommentarieert in zijn eindejaarsconférence, zo lachen wij één keer per jaar met Halse toestanden. Maar de Halse carnavalsrevue is veel meer dan een satirisch jaaroverzicht! Ook in 2014 stellen we het publiek in CC ’t Vondel niet teleur met.. ’trukke van de fuur’!

In Antwerpen hadden ze eerder dat jaar forains van de Sinksenfoor die straten blokkeerden, maar tot wat zijn de foorreizigers van Halle in staat als ze ‘hoog bezoek’ krijgen en het normale verloop van de kermis in de war wordt gestuurd? Want jawel, er wordt gefluisterd dat prins Laurent (glansrol van Kurt Berthot) op weg is naar Halle! Gelukkig is er dan safety first smos Vandercammen.

Andere opvallende rollen zijn er o.a. voor nieuwkomer Leslie Debusscher, Luc Lecossois en prins John als clochards die in een vuilnisbak wonen.

Fil en Mirza hebben plots een stevig uit de kluiten gewassen baby (Saskia Rossie).

Sharon Cunningham scoort als waarzegster op de kermis en wat te denken van Sally Vannerom als ‘vrouw met de baard’?

Jean en Julien slagen er weer in om grappen uit te halen met burgemeester Dirk Pieters. Ze dagen hem uit tot een ‘ice bucket challenge’. Ze staan klaar om een emmer ijskoud water over zijn hoofd te gieten, maar er blijkt.. confetti in te zitten!

De verwijzingen naar Halse figuren en gebeurtenissen ontbreken niet. Denk maar aan de restauratie van de basiliek waar maar geen einde aan komt, de Kazerne : de nieuwe fuifzaal in Halle of Beersel en zijn minister van dierenwelzijn (Ben Weyts). Wie trukke van de fuur toepast om in de pers te komen of hoog van de toren blaast, komt gegarandeerd voorbij in de revue!”

Zo’n 50 acteurs,zangers en dansers zijn al van in de zomer aan het repeteren om er een onvergetelijke typisch Halse avond van te maken.  Zoals Eric Marcelis die schittert als brandweerman om de frituur van Cindy Vanopphem op de kermis te komen blussen.

Ook de liedjes worden fel gesmaakt. Ronny de Facteur zingt over de tanende interesse voor de Halse Mariaprocessie.

Prins John zingt over de rage om overal te pas en te onpas een selfie te maken met de GSM. ‘Selfie op de char’ wordt een hit!

Kjell en Beau Muylle debuteren als zangers in onze revue met ‘mokke op de fuur’, een parodie op ‘swimming in the pool’.

Prins Wouter ontpopt zich tot een moderne man die met plezier stofzuigt en afwast… als hij met carnaval tenminste carte blanche krijgt van zijn vrouw.

Prins Franske Dereymaeker en Leslie Debusscher gaan de nostalgische toer op en zingen over de tijd dat er nog Schotten te zien waren in de Halse carnavalsstoet. De doedelzakmuziek van de Pepingen Pipeband gaat door merg en been.

Hilarisch wordt dan weer het hitsige optreden van de ‘vraave van ’t witgeil kruis’!

Hierbij enkele muzikale hoogtepunten op een rij!

Ook de zelfgemaakte filmpjes zijn weer de moeite. Geert Leunens trakteert ons op een Halse parodie van het tv-programma Het Spreekuur. Bekende Hallenaren spreken ongegeneerd over hun meest intieme ziektes en kwaaltjes. Stiekem hebben we tijdens interviews hun antwoorden bij andere vragen gemonteerd. Minstens even grappig wordt de geheimzinnige videoboodschap van Abda El Kornisj, gerespecteerd inwoner van de stad Halle. In ‘Ideale Wereld’-stijl vinden we grappige ondertitels uit bij een arabisch filmpje.

De Halse revue is topentertainment! Zo leeft de Halse dansgroep de Babelutten zich uit in een energieke botsautomix. En.. voor het eerst in Halle : de DDF Crew, bekend van Belgium’s Got Talent.  Een team van professionele ropeskippers. Zeg niet zomaar touwtjespringen tegen wat deze jonge kerels uitrichten op ons podium. We zagen een combinatie van hip hop dans,acrobatie en gymnastiek. DDF Crew deed al optredens in meer dan 25 landen, op 10 oktober 2014 waren ze in Halle!

Karikatuurtekenaar Jean Deras staat alweer in voor het ontwerp van de affiche. We zien bekende streekgenoten die zich uitleven op de kermis zoals Maggie De Block, gemeenteraadslid Marc Sluys, zanger Eric Baranyanka en radio-en revueman Sonny Vanderheyden.

Ook de decorploeg (Jean Deras, Johan Sluys, Eddy Matton, Jean-Marie Dedobeleer) leefde zich weer uit. Hier zie je het decor met kermiskramen en -attracties in volle opbouw. Prins Chris De Greef is aan zijn eerste revue toe en wordt een onmisbare pion als klankman en duivel-doet-al in de coulissen.

Veel werk in de schminkkamer!

En wie wist dat Eric Marcelis ook kon draaiorgelspelen?
Ook poppenspeler Steven Cannoot alias Ja-Ja heeft zijn aandeel in de kermisrevue. (foto’s Marc Sluys)

Sluitstuk van de avond werd alweer de plechtige uitreiking van de Gouden Mastel 2014, de trofee van Halse carnavalsverdienste.  Een 11-koppige jury van de Halse Carnavalraad kiest elk jaar een persoon of vereniging die veel betekent voor het Halse carnaval. Al wie zich op uitzonderlijke manier inzet voor het Halse carnaval, komt in aanmerking voor deze prijs.  Uit een lijst van 11 genomineerden wordt een winnaar gekozen. Die komt dan in de Eregalerij van het Halse Carnaval terecht, genoemd naar Roland Lauwers, de eerste prins carnaval en geliefd voorzitter van Halattraction in de jaren 90.

Winnaar in 2014 wordt Herman Sluys. Herman trekt na meer dan 30 jaar de deuren van café Oud-Rodenem achter zich dicht en gaat met pensioen. Carnavalisten vonden bij Herman hun tweede thuis. Ze noemden hem dan ook ‘Nonkel Herman’. Aan zijn café was een zaaltje verbonden. Tal van carnavalsgroepen hebben er eetfestijnen of fuiven georganiseerd. Herman Sluys was in 1983 prins carnaval en ’t karnavalbisjke zitj in ’t blood want ook zijn twee zonen, een broer, een schoonzus en zijn zus werden prins en prinses. Prins Wouter overtreft zichzelf tijdens de revue met een emotioneel liedje over het einde van café Oud Rodenem en het wel verdiende pensioen van ‘noenkel Herman’ op de muziek van ‘dans le port d’Amsterdam’ van Jacques Brel : t’es zu stil in ’t kaffei…