Na anderhalf jaar coronamaatregelen, stonden alle lichten weer op groen om CC ’t Vondel weer te kunnen inpalmen met een totaalspektakel boordevol humor en verwijzingen naar Halse gebeurtenissen, gerealiseerd door een recordaantal vrijwilligers. Op de affiche herken je zeker onze bekende mediavirologen Vlieghe, Van Gucht en Van Ranst in carnavalstenue.

Na 3 jaar is er eindelijk weer een carnavalsrevue in Halle. Het werd weer een zot, ontroerend, wervelend totaalspektakel. Boordevol Halse humor en verwijzingen naar actuele gebeurtenissen. Voor de revue werden 8 sketchen en 11 nieuwe liedjes geschreven in het Halse dialect. Maar er waren ook ludieke filmpjes, dans-acts en gastoptredens van internationale artiesten: “Nog nooit hadden we zoveel medewerkers voor onze revue. Behalve 21 acteurs, 16 zangers, 15 danseressen en een flink uit de kluiten gewassen decorploeg, zijn er ook tientallen medewerkers achter de schermen die zich stuk voor stuk al maanden vrijwillig inzetten om er een onvergetelijke avond van te maken. En wat ook uniek is. Onze medewerkers komen uit meer dan 11 verschillende Halse groepen. Het is schitterend om te zien hoe die samenwerken”, lacht regisseur Sonny Vanderheyden.

Carnaval als rode draad

De titel van de 18de revue was veelzeggend: “Hallemoe op iete koule”. Al twee jaar hebben de Hallenaren hun carnaval moeten missen. Als je weet dat carnaval in hun DNA zit, dat het voor duizenden Hallenaren een gezonde uitlaatklep is, een sociaal gebeuren van kameraadschap, creativiteit en uitbundigheid. Een remedie tegen stress en depressie. Dan besef je dat de voorbije 18 maanden van strenge coronaregels geen evidentie waren voor carnavalisten die leven van sociaal contact en groepsactiviteiten.

Ze zitten echt op hete kolen om er weer in te vliegen. ”Door in het voorjaar toch met de voorbereidingen van onze revue te beginnen, namen we een berekend risico. Want als de coronaregels niet zouden versoepelen, dan was een groot deel van ons werk voor niets geweest.”

Virologen op de affiche

De affiche werd ontworpen door striptekenaar Charel Cambré, bekend van Studio Vandersteen. Cambré won in 2020 de Bronzen Adhemar voor zijn carrière. Op de affiche herkennen we virologen Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. Ze hebben het met Halattraction blijkbaar op een akkoordje gegooid. Carnaval 2022 mag doorgaan als Vlieghe en Van Ranst prins en prinses mogen zijn en als Steven Van Gucht ‘ne Gille’ wordt.

Grappig jaaroverzicht

De revue zat vol met verwijzingen naar de actualiteit. Denk aan milieubewuste politici, ijverige parkeerwachters, Facebookklagers en… wanneer wordt de buste van Leopold de Tweede in het stadspark vervangen door een standbeeld van Paul Severs? Er is zelfs een liedje over de trendy baard van burgemeester Marc Snoeck.

 

Bijzonder decor

Omdat de carnavalisten het werken aan hun ‘chars’ of praalwagens de voorbije maanden serieus hebben gemist, steken ze voor de revue een tandje bij. Sinds eind juni werd er volop gewerkt aan een bijzonder decor van 5 meter hoog, volledig gemaakt van piepschuim. Een ideetje van prins Nico den Belleman: “Het publiek zal de indruk krijgen alsof er een echte ‘char’ het podium van CC ‘t Vondel is opgereden.”

 Internationaal

In 2021 fleurden twee internationale acts de revue op. Steve Rawlings uit Groot-Brittannië. Zeg niet zomaar komische jongleur tegen de straffe en hilarische toeren die deze rasartiest uithaalt op een podium. Jongleren met stoelen of brandende kandelaars geen probleem! Hij staat zelfs in het Guinness Book of Records omdat hij ooit een reiskoffer anderhalf uur (!) wist te balanceren op zijn kin. Logisch dat hij zelfs al mocht optreden voor de Britse Queen Elizabeth.

En ook Batucada Terra Brasil kwam naar CC ‘t Vondel.  Door covid was er in 2021 geen carnaval in Rio, maar dat maakten ze goed met de aanstekelijke ritmes, knappe kostuums en de opzwepende samba van Terra Brasil. Goed voor 10 Braziliaanse artiesten op het podium: muzikanten, dansers en danseressen. Exact 25 jaar na het optreden van Brasil Tropical op carnaval Halle.

Gouden Mastel

In het covidjaar 2020 werd geen trofee van Halse carnavalsverdienste uitgereikt. In 2022 ging de Gouden Mastel naar Ronny de Facteur en zijn Blaa Ettekesfonds, het coronasteunfonds voor de Halse groepen.