Onze tiende revue speelt zich af in het station van Halle. De ideale ontmoetingsplaats voor pendelaars, roddeltantes, zwervers, sjikke mokkes en zelfs paters op rust! Op de affiche, ontworpen door Jean Deras zien we behalve de moderne constructie van ons stoese, alweer hilarische karikaturen van bekende Hallenaren. Je herkent zeker burgemeester Dirk Pieters, Ronny de Facteur, schepen Michel Bellemans en schepen Eddy Buelinckx, dromend van een weekje Malaga. Een zinspeling op de onrustwekkende verdwijning van schepen Buelinckx, eerder dat jaar. Hij bleek uiteindelijk in het zonnige Spanje te zitten. We zien dus ‘veil volk in de stoese’, maar het is een titel met een ondeugende knipoog. Want ‘veil volk in de stoese’ betekent in het Halse dialect evengoed ‘die vrouw is goed voorzien en heeft een weelderige boezem’. Vandaar de rondborstige kaffeiboezin op de affiche.

Nostalgici worden tijdens de revue op hun wenken bediend met een korte beeldmontage van het oude stationsgebouw dat in 1995 werd afgebroken. Ook de befaamde bareel zien we nog eens terug in een filmpje. In de jaren 70 en 80 stond de carnavalsstoet soms minuten lang stil omdat de slagbomen van de overweg naar de beneden waren.

De revue zit boordevol verwijzingen naar de actualiteit van de voorbije maanden. Zoals de teloorgang van de Sint-Rochusbraderij, de nieuwe tribune van SK Halle en het voorstel van schepen Martin Schoukens in Sint-Pieters-Leeuw om de bouw van foute Spaanse villa’s in de gemeente te verbieden. In de acteursploeg verwelkomen we Vanessa Matton en Luc Lecossois!

De kuisgoeroes Sien en Maria nemen in een grappig filmpje van Geert en Wendy van de Hallemettekes het huis van bekende Hallenaren onder handen. We betwijfelen of zeepsop en zeemvel zullen volstaan om de woonst van Mark Demesmaeker proper te krijgen!

Ditsj en John van Plas Partoe zingen over frituren die worden omgevormd tot pitta-en kebabzaken in het liedje “ik stoen in brand, dei saas es veil te pikant”, een parodie op ‘Brandend zand’ van Anneke Grönloh. “Ik vuul het komme” is dan weer een Halse variant op ‘I gotta feeling’ van The Black Eyed Peas.

De Woelers maken hun zoveelste comeback met een videoclip waarbij je tientallen Hallenaren ziet dansen in de winkelstraten van Halle. Franske Dereymaeker (in 2010 33 jaar prins) zingt solo over het speciale gevoel prins carnaval te mogen zijn in een stad als Halle : ‘van klansj af oen al.’

Babelutten zijn in Halle niet alleen lekkere snoepjes, maar ook danseressen. De Babelutten is een dynamische dansgroep met meisjes uit verschillende carnavalsgroepen. Ook zij geven weer van jetje op het podium van CC ’t Vondel. Voor het eerst worden ze versterkt met Helena Travarizou, een talentrijke travestie-artiest uit Halle die zonder verpinken in de gedaante van superster Hadise verschijnt, bekend van het Eurovisiesongfestival.

Als special guest voor de tiende revue wordt Mister Boulart uitgenodigd, de bekendste buikspreker van Vlaanderen. Hij was al meermaals te zien op tv (o.m. in Man Bijt Hond en hij won de humorwedstrijd van Luk Alloo). Tijdens de revue haalt hij alvast enkele grappen uit met burgemeester Pieters en zijn echtgenote Nicky Van Acker.

De aantrekkingskracht van de revue? Nico De Pelseneir vertelt : “We doen dit uit volle overtuiging, geheel vrijwillig in onze vrije tijd. Dus we hopen dat de mensen ons die ene scheve pruik of valse noot vergeven. Toch leggen we de lat hoog. Er wordt maanden gerepeteerd, gewerkt aan de teksten en het decor. Van figuranten tot decorbouwers,sponsorzoekers en medewerkers achter de schermen.” En Sonny Vanderheyden vult aan : “Revue, da’s show, muziek, humor, ontroering en.. veel pluimen in ’t gat! Ik ben opgegroeid met de revues van André Van Duin op de Nederlandse tv en de gala’s van de Halse Persclub. Ik was gecharmeerd door wilde verhalen over de revues van de legendarische revueschrijver Maurice Merckx (Den Dries) en droomde ervan om zelf eens een revue in elkaar te steken. Het moest een eigentijdse revue worden, om ook jongeren te kunnen aanspreken. En liefst met een carnavaleske inslag. Na tien jaar kunnen we zeggen dat we in onze opzet geslaagd zijn!”

En dan.. de Gouden Mastel 2009! Die gaat naar Yves Debast en Bertrand Demiddeleer. Twee creatieve carnavalisten die mee op de kar van de Halse carnavalsmuziek zijn gesprongen. Yves en Bertrand brengen elk jaar een CD uit met nieuwe Halse liedjes, ze schrijven ook teksten en regelen studio-opnames. Met BDY Producties zorgen ze ook voor DVD’s met reportages van het Halse carnaval : “Heel het weekend zijn we met onze camera’s op stap. We proberen alle hoogtepunten vast te leggen”, lacht Bertrand. Hun CD’s en DVD’s betekenen een serieuze meerwaarde voor het Halse carnaval.