Het gonst in Halle van de geruchten! Wat gebeurt er wanneer het klooster van de zusters Sacramentinnen in Halle wordt omgevormd tot een hotel? Wie komt er daar zoal over de vloer en zal piccolo-buitenwipper burgemeester Dirk Pieters sterk genoeg zijn om nonnen en hotelgasten in de pas te laten lopen? Ook in 2005 vinden we voor onze zesde carnavalsrevue inspiratie genoeg in de Halse actualiteit : “Het zal je niet verwonderen dat de nonnetjes luisteren naar grappige namen als zuster Legionella, de schrik van Halle (zeker na de legionellabesmetting in sportcomplex De Bres!) en dat Mark Demesmaeker in ons hotel logeert, zolang hij geen officiële woonst in Halle gevonden heeft om aan de gemeenteraadsverkiezingen te mogen deelnemen.” lacht Nico De Pelseneir.

“Est er nog plosj” wordt weer een hilarisch totaalspektakel met heel wat sketchen in het Halse dialect, één van de nieuwkomers in de acteursploeg wordt Erik Marcelis, ook bekend als de ‘bomma’ van het Halse carnaval. Hij heeft sindsdien geen enkele revue gemist en is uitgegroeid tot één van de vele smaakmakers op het podium. Vaste waarden in de technische ruimte zijn Didier Decooman en Kenny Borremans. En wie herinnert zich nog prins Ditsj als brave misdienaar? Of Bram Pieters als ‘garçon’ van het hotel? Ken Dedobbeleer zien we dan weer als klokkenluidende pater de lucht in vliegen! En wanneer er over het Halse stadsbestuur wordt gepraat, klinkt in het gebed telkens weer : “vergeef hen Heer, ze weten niet wat ze doen.”

Een nieuwigheid in de revue wordt een grappige beeldmontage van bekende Hallenaren in een onverwachte context. Sam Pickaert, webmaster van carnavalswebsite Carnidom leeft er zich met veel plezier in uit!

Tijdens deze 6de revue zijn er gastoptredens van Cabaret Champagne en dansgroep K-Creation, maar het zijn de acts van Halse carnavalisten waar het publiek natuurlijk het meest naar uitkijkt : “We spelen telkens voor een uitverkochte zaal. Nochtans staan er geen professionele acteurs, zangers, regisseurs of decorbouwers op ons podium. Het zijn stuk voor stuk mensen met een hart voor Halle en zijn carnaval. Mensen uit hun kot lokken die na afloop nog gezellig napraten aan de toog, dat is onze bedoeling” vertelt Jean-Marie Dedobbeleer, die met zijn decorteam voor een opvallende creatie zorgt. Het wordt een decor met een verdieping waarop ook geacteerd en gedanst wordt : “Gelukkig had ik geen hoogtevrees toen ik daar als de zotte zuster Begonia verstrengeld geraakte in mijn stofzuger”, lacht Saskia Rossie.

Repeteren doen de acteurs en dansers vooral in zaal Oud-Rodenem, maar ook in zaaltjes van café Vaantjesboer, Belle Vue in Lembeek, ’t Hoekske in Buizingen, Park’s café, Oud Kasteel in Essenbeek en de Lamm Gisj zijn repetities doorgegaan. En gelachen dat we hebben!

De affiche wordt getekend door Jean Deras die ook meespeelt in de sketchen van de revue. We zien het klooster van de zusters Sacramentinnen en een karikatuur van burgemeester Dirk Pieters als piccolo of liftjongen van het hotel. Hij draagt 2 grote koffers waaruit 2 andere bekende Hallenaren komen gekropen : schepen Michel Bellemans en Jos Appelmans, voorzitter van Halattraction.

De nieuwe liedjes van de revue komen op een CD terecht, die wordt uitgegeven door Bertrand Demiddeleer en Yves Debast. Op de CD liedjes van Plas Partoe, de Woelers, Sally Vannerom, Fil en Mirza en Zuster Minoe & friends.

Het zijn felle zusterkes die op de muziek van ‘de lustige nonnekes’ van de Angelica’s de Halse parodie ‘weile zèn de sacramentinnekes’ zingen. Ook Fil en Mirza zijn weer straf met ‘moestasj’, een parodie op ‘kiss’ van Prince. Want Mirza is toch zo zot op de ‘moestasj’ van Fil. Plas Partoe zingt o.a. ’tes wei fiest in de deikenaa’ en ‘geifd’ons nen hangaar’, de vraag naar een grote werkhal voor de Halse carnavalgroepen blijft leven.

De trofee voor Halse Carnavalverdienste gaat in 2005 naar Danny Meert. Danny Meert was actief bij Halattraction als feestbestuurder, presentator van de prinsenverkiezingen en conferencier tijdens de carnavalsdriedaagse op de Grote Markt. Wie toen carnaval vierde, kent zeker zijn opzwepende uitroep “ambiaaaaaaaaaaaaance” om het volk op de Markt in extase te brengen. Maar vooral zijn grappige toespraken tijdens de pronkzitting op het stadhuis zijn memorabel : “Wat is een leven zonder humor. Het helpt om alles en vooral jezelf te relativeren. Niet toevallig bleef ik hameren op het belang van humor in de stoet en lanceerde daarom de peper en zoutprijs“, vertelt Danny.

Uiteraard kan hij zijn roots niet verloochen. Danny is een geboren Oilsjteneir (het had niet veel gescheeld of hij werd er eind jaren 70 zelfs prins carnaval), maar door de liefde kwam hij in Halle terecht en al snel werd hij lid van Halattraction: “In 2005 kwam er een abrupt einde aan mijn carnavalscarrière. Ik heb het toen heel zwaar gehad. Ik deed het ontzettend graag. Van de ene dag op de andere viel ook een belangrijk deel van mijn sociaal leven weg. De Gouden Mastel deed toen veel deugd.”

In de week voor de revue zorgt de Halse Carnavalraad voor een grappige stunt. In Halle is er heel wat te doen rond het kunstwerk dat op de rotonde van het Bevrijdingsplein zou geplaatst worden. Er is sprake van een 35 meter hoge paal die ‘op kunstzinnige wijze correleert en communiceert met andere palen in de buurt’. En jawel, de schavuiten van de carnavalsrevue plaatsen op een avond hun eigen ‘kunstzinnige’ paal op het Bevrijdingsplein. Met cabaret De Zwarte Kat in de buurt, hebben we weinig fantasie nodig om te zien wat deze paal misschien wel eens zou kunnen voorstellen. Automobilisten kijken raar op wanneer ze ’s morgens plots die paal op de rotonde zien staan. Het zal nog uren duren voor werkmannen van de stad de paal in hun bestelwagen duwen en hem naar het stadsmagazijn -of het containerpark- brengen.

Met dank aan Johan en Nadine voor de foto’s!!!