Dat een “normale” carnaval met duizenden feestvierders op de Grote Markt moeilijk wordt zonder coronavaccin, dat besef groeit bij steeds meer carnavalisten. Ook een carnavalsactiviteit in CC ’t Vondel waar ‘social distancing’ verwacht wordt en het aantal bezoekers sterk gelimiteerd wordt, lijkt onhaalbaar. Toch is het te vroeg om al definitieve uitspraken te doen. Er kan de komende maanden nog veel gebeuren. Wie weet komt de ontwikkeling van een medicijn of vaccin toch nog in een stroomversnelling terecht of dooft het coronavirus onverhoopt toch nog (bijna volledig) uit. Halattraction-voorzitter Jos Appelmans mikt op september om de eerste belangrijke knopen door te hakken. Dat er geen nieuwe prinsenverkiezing komt, dat stond al vast. Nico en Kathleen blijven aan de macht, net als het seniorenprinsenpaar François en Ida. Maar wat met de stoeten en de andere activiteiten?

In Aalst circuleert het voorstel om in 2021 al zeker geen stoet met competitie te organiseren. De groepen doen wat ze kunnen, de prijzenpot wordt evenwichtig verdeeld onder alle deelnemers. Ze houden er daar rekening mee dat de groepen amper activiteiten kunnen organiseren om hun wagens en kostuums te financieren.

In Halle is de situatie natuurlijk anders. Bij ons zijn de wagens en kostuums voor 95 procent klaar, doordat onze carnaval dit jaar al niet kon doorgaan. De vraag is dan… Mogen groepen ‘stukken bijbouwen’ om hun ‘chars’ nog grootser te maken of moeten ze solidair zijn met minder kapitaalkrachtige groepen die dat niet kunnen? Het voortbestaan van onze stoet op langere termijn hangt er misschien wel van af. Of wie weet kiest Halattraction voor een compromis à la Belge : maximum 1 wagendeel extra? Want natuurlijk speelt niet alleen geld of prestige een rol. Voor sommige ‘charbouwers’ dreigt het zwarte gat en de depressie : een volledig seizoen zonder ‘gezellig fakken in den hangaar mè kameroete uit onzen bubbel’, ze weten even niet wat ze er zich moeten bij voorstellen.

Intussen heeft Halattraction een online vergadering achter de rug met de voorzitters van de Halse groepen. De vergadering verliep in een goede sfeer laat Halattraction weten : “Volgende week zitten we samen om alles te analyseren om zo tot een lijn te komen waarin iedereen zich kan vinden. Wat we wel kunnen meegeven is dat de Halse groepen niet alleen aan zichzelf denken, maar ook aan het voortbestaan van andere groepen en het voortbestaan van carnaval Halle. we zijn dus samen goed bezig.”

De schietgebedjes tot de zwarte Madonna van Halle kunnen beginnen. Verlos ons van corona. Een 2de jaar zonder carnaval zien we echt niet zitten!