“Fier op men stad. De basiliek, de Vontjesboer zitj in m’n èt”. Het was één van de grote carnavalhits van 2024. En jawel. Halle heeft enkele bijzondere tradities om trots op te zijn. Carnaval is hier uitgegroeid tot een uniek volksfeest, voor het eerst vermeld in de Halse stadsrekeningen in het jaar 1403. De Sint-Veroonmars van de Lembeekse paassoldaten kent ook al een lange geschiedenis en prijkt zelfs op de officiële lijst van Vlaams immaterieel erfgoed. Met 9 Halse reuzen werd Halle vorig jaar erkend als “reusvriendelijke” stad. En met kermis t’Halle organiseren we hier het enige kampioenschap voor dweilorkesten in België.

Maar wist je dat er in 1335 al sprake was van een Mariaprocessie in Halle? Hebben we niet allemaal een speciale band met de Zwarte Madonna van Halle? Je hoeft geen pilaarbijter of fervente kerkganger te zijn om de basiliek te appreciëren als indrukwekkend gebouw waar je even tot rust kan komen. Hoeveel carnavalisten vinden de kaarsofferande van de Gilles in de basiliek niet het ‘bangelijkste’ moment van carnaval? En dus jawel… ook de Mariaprocessie is een traditie om te koesteren!

Het is intussen 6 jaar geleden dat deze stoet nog eens te zien was in Halle. In 2018 kwam zelfs koningin Mathilde kijken. Dit jaar wordt het een speciale (kortere) Kroningprocessie, een remake van de historische stoet die 150 jaar geleden door de Halse straten trok. Met paarden, muzikanten, figuranten in chique kostuums én het beeld van de Zwarte Lieve Vrouw van Halle als hoogtepunt.

Om dit spektakel voldoende uitstraling te geven zijn nog extra figuranten nodig. Daarom een warme oproep aan de carnavalisten om mee te doen! Jullie weten hoe plezant het is om je te verkleden en in de huid te kruipen van een soldaat, vaandeldrager, hertog of ridder. Het zou toch zonde zijn mocht dit historisch spektakel -traditioneel op Pinksterzondag in Halle- verdwijnen? Er bestaan veel misverstanden over ‘de processie’. Dat het een stijfdeftig devoot gebeuren is, lachen niet toegestaan. Dat klopt natuurlijk niet. De ommegang focust op de boeiende geschiedenis van stad, waarin de bedevaart uiteraard een belangrijke rol speelt. Onze bijnaam -vaak gebruikt met carnaval- verwijst ernaar.  Deelnemers ontvangen 2 gratis drankbonnetjes om vrolijk na te praten in een Hals café, er staan kermisattracties op het Possozplein en de dag wordt zelfs afgesloten met een gratis openluchtoptreden van dweilorkest Decibells en de Romeo’s.

Dus laat jullie niet kennen. Toon dat je een fiere Vontjesboer bent en schrijf je in om mee te doen aan dit historisch spektakel op zondagmiddag 19 mei. Echt tof om te doen met enkele leden van je carnavalsgroep of met een paar collega’s of vrienden! Wordt gegarandeerd plezant, enkele uurtjes op zondagmiddag. Meer tijd kost het niet. Mocht ik klastitularis zijn in een Halse school, ik motiveerde minstens de helft van mijn klas om mee te doen. Want ook voor kinderen zijn er heel wat rollen beschikbaar. Verenigingen mogen ook in hun officieel uniform en met hun vaandel meelopen achter het beeld van de Zwarte Madonna. En politici die willen verkozen geraken, die zijn al weken ingeschreven, toch?

Maar als carnavalist grijp je zeker deze kans om nog eens te schitteren en het publiek te entertainen op 19 mei? Fier op m’n stad. De processe es van alleman. Geef een seintje via https://www.facebook.com/MariaprocessieHalle of mail naar  guy.de.keersmaecker@skynet.be

(Foto’s Marc Sluys)