Voor carnavalsgroep de Vrie Kadeikes begon het allemaal in 1992 met ‘Chinuuse stuute’ in de Halse stoet. De Vrie Kadeikes zijn ontstaan toen enkele leden van de judo- en karateclub uit Dworp besloten om met een carnavalsgroep te beginnen. En het werd een succes! De Vrie Kadeikes zijn intussen een vaste waarde en één van de topgroepen van het Halse carnaval. Voorzitter Chris De Greef (11 jaar geleden prins carnaval in 2013) en zijn team zorgen ervoor dat de groep telkens knap voor de dag komt, maar amusement staat voorop.

Enkele hoogtepunten? Te veel om op te noemen. De groep duikt meestal op in de top 5 van categorie A. Een hele prestatie als je al zoveel jaren actief bent. In 2008 wonnen de Vrie Kadeikes de showwedstrijd Halle op Losse Schroeven.

De groep leverde ook een bijdrage aan het pluimengedoe met o.a. prins Chris De Greef in 2013, mini-prinses Fie Van Belle in 2019 en mini-prins Jelle Vandroogenbroeck in 2022.

De Kadeikes zijn ook bekend voor hun “Vrieje camion” waarop Halse carnavalartiesten optreden, o.m. bij de passage van de carnavalsgroepen in Essenbeek, zaterdagmiddag van carnaval. De Vrieje camion speelde een belangrijke rol in coronatijd. Hij werd gebruikt voor een virtuele carnavalsfuif met dj-sets op een geheime locatie, waarbij Halse zangers coronaproof kwamen optreden. De Vontjesboeren konden het spektakel thuis ‘in hun bubbel’ volgen. In september 2021 pakten de Vrie Kadeikes zelfs uit met “de vrieje camion in ’t echt”, op het Zwembadplein. Het werd een enorm succes en een bevrijdingsfeestje na anderhalf jaar strenge coronaregels.

De Vie Kadeikes staan ook bekend voor hun originele activiteiten of stunts. Zo organiseerde de groep een tijd lang Retro Mania, een oldtimermeeting in Lembeek of wat te denken van vuurwerk op de doop van hun char. Het was ook één van de eerste Halse groepen met een stoetliedje ingezongen door Yves Segers, later door eigen leden van de groep.

Of een ludiek confettigevecht aan het park van Halle, maandagnacht van carnaval?  Het zou nu niet meer kunnen. “Auto’s konden nog amper passeren, zoveel confetti lag er op straat”, lacht een Kadeike die het destijds heeft meegemaakt. “Laat ons zeggen dat we intussen wat milieubewuster zijn geworden. ’t Was er misschien een beetje over.”

De doop van nieuwe leden is ook altijd speciaal. In 2022 moesten ze proberen haring te vissen in de vijver van de bibliotheek.

Ook buiten de carnavalsperiode doen de Vrie Kadeikes groepsactiviteiten. In 2013 namen enkele leden deel aan de Gladiator Run.

Of hier. Het radioprogramma Carnavalitis live vanuit den hangar van de Kadeikes in 2013. Met Dirk Vandenbrande, toen voorzitter van de groep en Ilona Truyens.

Dit jaar mochten de Vrie Kadeikes een kostuumpje maken voor het standbeeld van de Vaantjesboer. Maar wedden dat deze groep ons nog vaak zal verrassen met originele ideeën, creatieve chars en schitterende kostums? We wensen jullie een schitterende carnaval toe en doetsj zu voesj!!

Hier nog enkele mooie foto’s van de voorbije jaren!

Carnaval 2019

Carnaval 2017

2009  Skiën in Tirol

Indrukwekkend in 2013, getipt voor de 1e plaats. Helaas niet gelukt toen.

g

2012, met de parachute gecrasht in de jungle

met draken in 2011

 

Als Mexicanen in 2008

 

Als sultans in 2006

Kadeikes in symfonie in 2007

vele werken in de stad Halle (2002)

De stoet is elk jaar in vertraging, dus de Kadeikes hebben hun bed mee (2001)

Groepsfoto 2023 als superhelden

Groepfoto 2022 onder water