Ludwig De Baerdemaeker van HKV De Leste Kannekes bezorgde ons deze tekst waarin heel wat carnavalsgroepen zich zullen herkennen…

Carnavalist zijn ten tijde van Corona, we werden erdoor getroffen helemaal in het begin van de pandemie, het grootste feest waar we maanden naar toe werkten en aftelden was er plots niet meer. 

Nadat de eerste bittere pil doorgeslikt geraakte, merkten we dat we niet zomaar met een griepje te maken hadden, tot op de dag van vandaag beheerst dit beestje het nieuws en ons leven. 

Alles staat tegenwoordig in het leven van Corona, werken, winkelen, op restaurant gaan en dus ook alles van vrijetijdsbesteling.  

Het lijkt allemaal relatief te zijn voor de doorsnee Vlaming maar voor ons als carnavalist is er iets gebroken dat moment, er ontbreekt iets in ons leven.  

Onze char en kostuums waar we maanden aan werkten staan er nog zoals ze zijn achtergelaten ergens halverwege maart… We tasten in het duister qua toekomst maar we proberen toch positief te zijn en kijken al naar de toekomst. De chars mogen ingepakt en verhuisd worden naar een stockageplaats met dank aan Halattraction en stad Halle. Met pijn in het hart maar ergens ook met de hoop op een uitgesteld feest in 2021. Het wordt een test voor alle groepen om de komende maanden door te spartelen. 

Het activiteitsleven ligt op zijn gat en ook als carnavalsgroep voelen we dat hard, alle activiteiten waarmee enigszins iets kan verdiend worden zijn afgeschaft of worden aangepast aan de maatregelen die opgelegd zijn. 

Er ontstaan deliveryeetfestijnen, take-awaypunten, verkoop van lekkernijen,…  wij leven op de goodwill en de steun van anderen dus we moeten wel. 

We worden verplicht om creatief te zijn, gelukkig lukt dat wel voor de creatieve duizendpoten die we zijn. Er is altijd wel werk in den hangar, er kan altijd wel wat verbeterd worden aan een kostuum,… maar het is moeilijk, want ook op menselijk vlak is Corona een uitdaging, hoe motiveer je een groep mensen als je elkaar niet mag ontmoeten met meer dan 10 personen, televergaderen is de norm geworden, samen een pint gaan pakken is niet meer zo simpel als voorheen,… 

Het wordt een jaar waarin we gaan moeten bewijzen dat we flexibel zijn als carnavalswereld, dat we samen aan het zelfde zeel kunnen trekken ook al zijn we “concurrenten” van elkaar. Dat we tot een consensus komen naar wat we willen voor carnaval 2021 zodat we iedereen er samen door trekken, groot en klein. 

Het zal een jaar worden van hoop, van het beperken van de schade, voor alle verenigingen. Maar zoals een bekende Vlaamse zanger zingt : Hoop doet leven! En zoals nog bekendere Halse zangers zingen : Noste joer ston we ee veneir!  

Let’s do this together and stay safe!!  

Tatjes 

Voorzitter HKV De Leste Kannekes  

Foto @Yves Debast