Prinses Marie Josee bezorgde ons enkele interessante foto’s en krantenknipsels uit haar prinsessenjaar 1987, intussen 33 jaar geleden. Terwijl de Oilsjteneirs dit jaar hun hart vast houden voor alweer een volgende storm Ellen die hopelijk hun carnavalsstoet niet in de war stuurt, ontdekken we dat Halle in 1987 ook geen fraai weer heeft met carnaval. In Het Nieuwsblad van maandag 30 maart lezen we : “Het zomeruur heeft het Hals carnaval zeker niet de zomer gebracht, wel integendeel : sneeuw-en regenbuien en hevige rukwinden teisterden de stoet maar konden gelukkig het entoesiasme niet bekoelen. De 52ste stoet vertrok midden in een sneeuwbui met ruim een half uur vertraging. De BRT was de hele zondag op post en filmde de groepen op de Grote Markt. De uitzending van de reportage is gepland op zondag 5 april om 15u15 op BRT1 en zal zowat een uur duren. Banketbakker Lauwers, alias prins Roland, stelde zaterdagmiddag een nieuwe gastronomische troef van de Mariastad voor : de Tastendeuvelkoek.”

Eerder dat jaar waren Fred De Leeuw van de nieuwe carnavalgroep de Vrie Masjinnes en Marie Josee Vandenbranden van de Nachtratten verkozen tot prins en prinses carnaval van Halle. In die tijd gebeurde de verkiezing van de prins en prinses apart, in 1987 weliswaar op dezelfde avond in KOC De Bres (nu CC ’t Vondel). We lezen in Het Nieuwsblad van maandag 9 februari : “De Bres mag dan talrijke gebreken hebben, zaterdag hebben de tafels hun degelijkheid meer dan bewezen. Na middernacht stond zowat de helft van de zaal bovenop de tafels te dansen op de muziek van Victoria’s Muziektrein. Het begon al na zessen met de Rode Draad. De supporters voor de kandidaten van de prinsentitel dienden zoveel mogelijk zwarte poedels te verzamelen. Voor de kandidaten-prinses waren dat lege tonnen waspoeder. (..) De mini-rode draad bracht nog meer animo. Kandidaat Danny verzamelde in één minuut 45 broeksriemen, Raoul 6 en Fred 40. De kandidaten-prinses moesten herenpantalons verzamelen. Voor Marie Josée van de Nachtratten gingen in één minuut 20 heren uit de broek, voor Ursula van de Polisjinellen 6. ”

Voor de groep van prinses Marie Josee eindigde de zondag van carnaval in mineur, want de char van de Nachtratten (hun showboat) schoot op de Grote Markt in brand: “Op de wagen was vuurwerk gemonteerd en bij het aansteken vatte de wagen vuur. Ondanks de snelle tussenkomst van de brandweer, werd de wagen voor meer dan de helft vernield. Niemand raakte gewond.” De Nachtratten kregen van Halattraction -niet zonder enige ironie- de prijs voor beste show. De overwinning ging in 1987 naar de Romeinse strijdwagens van Dei van Sinte Roukes, goed voor 75.000 frank en meteen hun 3de overwinning op rij.

De Nachtratten
Dei Van Sinte Roukes en 1 Rare Charel