Op de zondag voor carnaval kan je op de Halse radio Victoria luisteren naar de Carnaval top 100. Verschillende liedjes die de revue passeren, komen uit de creatieve koker van Hallenaar Sonny Vanderheyden, VRT-journalist met een bijzondere interesse voor carnaval. In Halle kennen ze Sonny vooral van zijn artikels en reportages op gruutemet.be en de Halse radio Victoria. Maar hij schrijft ook teksten voor liedjes, toespraken van prinsenparen én er rolden zelfs al twee volwaardige boeken over carnaval uit zijn pen. Dan moet de microbe al diep onder je vel zitten!

“Het is allemaal begonnen met de eerste carnavalsrevue in 2000. Toen lieten we na vele jaren De Woelers nog eens optreden. Dé pioniers van de Halse carnavalsmuziek uit de jaren zeventig. Die groep moest jonge eigentijdse opvolgers krijgen en dat lukte al gauw met zangers als prins John, den Ditsj, de groep Plas Partoe, de Postichkes en vele anderen. Voor de revue begon ik zelf liedjes te schrijven in het Halse dialect. Niet simpel, want ik schrijf dialect beter dan ik het spreek! Bij de meesten is het andersom. Intussen maak ik er een sport van om in elk liedje een bijzonder -soms bijna vergeten- Hals woordje of een zotte uitdrukking te smokkelen. Zeker in ‘De toel van Halle’ kon ik mij uitleven. Dat liedje gaat over het Halse dialect dat ondanks alles aan het verdwijnen is.”

Intussen heeft Sonny Vanderheyden al meer dan honderd liedjes geschreven :”Het liedje dat het Halse schepencollege dit jaar gaat zingen, is liedje nummer 110. Een carnavalsjubileum, want dat is 11×10!

yololoo!

Of hij na al die jaren niet zonder inspiratie zit? Sonny lacht :”Je kan inderdaad niet altijd zingen over de basiliek, de Vaantjesboer en de Grote Markt. Dus proberen we andere facetten van het Halse carnaval te belichten, zoals de foorkramers, de kosjploeg die de straten weer proper maakt na carnaval of prinsen die een tattoo willen zetten maar niet mogen van hun vrouw! Humor en emotie zijn essentieel!”

Wat zijn grootste hits zijn? “Dan denk ik aan ‘Yololo’ van prinsj Wouter over de Gilles, dat liedje heeft niet eens zoveel tekst, maar raakt ondanks de stevige beats blijkbaar toch een gevoelige snaar. Ook Bisjkes, van de Mannen van de Met natuurlijk. Nooit gedacht dat dit nummer zo zou aanslaan. Daar schreef ik voor Yves Segers ook nog een parodie op, een hommage aan weerman Frank Deboosere. Kan de VRT nog eens opsnorren als Frank deze maand met pensioen gaat. Met ‘Voesj doen‘, het liedje geschreven in coronatijd om de carnavalisten ‘korozze’ of ‘moed’ te geven stonden we met Hallemoe Soame vorig jaar op nummer 1 in Victoria’s Carnaval top 100. Was heerlijk om al die carnavalsartiesten van verschillende groepen te zien samenwerken. En dit jaar lijkt mijn nummer voor Johnny Walters ook wel aan te slaan : “Al dei leekes in maa kop“. Daarin heb ik 22 titels van andere legendarische Halse carnavalhits verwerkt. Ja, ’t is een hobby!”

pastapoera

Naturlijk is Sonny Vanderheyden niet de enige liedjesschrijver in Halle :”Ik vind het super dat we met zijn allen wat in beweging hebben kunnen krijgen en dat er de voorbije jaren een plezante muziekcultuur is ontstaan in Halle. Waar ik niet van hou dat zijn liedjes die clichés over carnaval bevestigen. Dus liedjes die enkel en alleen maar over alcohol of zuipen gaan, zijn niet mijn dada. Al klopt dat niet helemaal, want ‘ik em last va m’n moag’ van Ambi-Hans vind ik dan weer een heerlijk nummertje! Je moet de jongeren daar trouwens zien op dansen. Een folkbal op de Gruute Met!”

Welke liedjes van andere tekstschrijvers hij nog super vindt? “Goh, te veel om op te noemen. Maar een liedje als ‘Witte kaase‘ van de Leste Kannekes daar word ik instant goed gezind van. Origineel idee, goed geschreven, catchy refrein met een slagzin die blijft hangen. Ronny Ecker schreef voor de Postichkes ‘pastapoera’. Niet alleen een Halse klassieker die iedereen meezingt. Ronny springt altijd creatief om met taal. Of ‘ik èm ma schuunma ni gekouze, ik krijg z’er gewuun baa‘. Is toch leuk gevonden van Jerrel en Rutsel Van Houdt?” Of dein stoemenee veneir. 100 procent keekebisj!”

lobbywerk

Gedreven zal Sonny blijven lobbyen om de Halse liedjes te promoten: “Iets wat in Aalst en Ninove vanzelfsprekend is en bijna vanzelf gaat, kost in Halle toch wel wat moeite. Nu de liedjes ook qua productie alsmaar professioneler worden, valt elk excuus weg om die liedjes slechts een secundaire rol te geven in het ambiancecircuit van het Halse carnaval. We moeten er in geloven! Dus wanneer groepen als de Gebeure of mensen als Ronny de Facteur of Belleman en Bellevraa honderden euro’s investeren in een goed stoetliedje, getuigt het toch van respect om dat nummer op zondagmiddag of maandagavond te laten horen als ze op de Markt komen? Of op Krottemondjag, dé dag van de Hallenaren is het toch maar normaal dat je geen half uur aan een stuk uitsluitend Hollandse muziek hoort? En nee, ik vraag dit niet voor mijn portemonnee of voor mijn ego. Ik verdien aan die liedjes geen euro!”

toekomst??

En wie nu denkt. Ik heb nog dringend een tekst voor mijn carnavalsliedje nodig, ik mail naar Sonny, die is eraan voor de moeite : “Een dag bestaat uit 24 uur, ik heb een partner en heb nog andere interesses/passies -reizen en powertraining om er twee te noemen- en vooral… liedjes schrijven is mijn beroep niet. Dus ik hou het bij de mensen voor wie ik al jaren liedjes schrijf. Zo ben ik van in het begin vaste tekstschrijver van prins Wouter. Ik weet nog hoe hij exact 11 jaar geleden aarzelend bij mij kwam. Hij was net prins carnaval geweest en wou toch ook eens proberen een liedje in te zingen. Eerlijk, ik verwachtte er niet te veel van. Maar hij wist mij te charmeren, dus we gingen er voor. Intussen is Wouter als zanger -samen met zijn goeie kameraad prins John- een vaste waarde geworden en hij won al twee keer de liedjeswedstrijd Halle op Losse Schroeven. Wie had dat ooit gedacht. Bangelijk toch! We doon voesj! En surtout, dikken tagada aan alle Halse zangers, mijn vele collega-tekstschrijvers en de muziekproducers die het zo tof laten klinken. En een nieuwe generatie staat klaar. Kijk naar wat Casimir Raemdonck aan het presteren is dit jaar. De toekomst is verzekerd! Merci allemoe!!”

tekst : KV (student journalistiek)