De nieuwe prins carnaval in de West-Vlaamse stad Kortrijk wordt.. Hallenaar Marc Reniers. Marc leerde het carnaval in Kortrijk kennen via keizer Dieter I, partner van bekende Hallenaar Geert Vanhassel : “Door onze vriendschap gingen we geregeld in Kortrijk carnaval vieren. Zo kwamen we in contact met de Orde van de Vlasch’aard. Een carnavalsvereniging met voornamelijk dove leden.  Voor hen is carnaval de gelegenheid bij uitstek om de kloof te dichten met de horende medemensen. Door keizer Dieter I van Kortrijk, van wie de beide ouders trouwens doof zijn, ben ik ook lid geworden van deze Orde van de Vlasch’aard. En tot mijn grote verbazing werd ik door het bestuur voorgedragen om dit jaar prins van Kortrijk te worden”.  

Uiteraard is het geen sinecure om een dovenvereniging te vertegenwoordigen als je hun taal niet spreekt. Maar op dat vlak heeft de prins zich helemaal ingewerkt. Marc Reniers: “Mijn doventaal is al beter dan mijn West-Vlaams (glimlacht). Het eerste woordje dat ik leerde was trouwens ‘een pintje’ (steekt glimlachend zijn pink in de hoogte). Een deel van mijn toespraak zal ik trouwens in de doventaal verzorgen, voor het overige doe ik een beroep op een tolk”.  

In Kortrijk is er geen carnavalsstoet meer, ook de zomercarnavalparade bestaat niet meer, maar er is nog wél een prins carnaval die tijdens een officiële plechtigheid wordt aangesteld op het stadhuis van Kortrijk op zaterdag 23 februari om 15u55 , gevolgd door een uitbundig carnavalsfeest in OC De Troubadour in Bissegem.  En natuurlijk krijgen we de Orde van de Vlasch’aard ook te zien in de Halse carnavalsstoet, waar traditioneel ook delegaties van buiten Halle een plaats krijgen. Zo neemt elk jaar de prins carnaval van Dilbeek deel.