Het is één van de plezantste middagen van het jaar. De zaterdag van kermis t’Halle! Wanneer dweilorkesten de binnenstad doorkruisen. Het evenement lokt elk jaar meer volk. Ook dit jaar hebben 10 dweilorkesten uit Nederland, België en Frankrijk toegezegd om op zaterdag 2 september deel te nemen aan het kampioenschap in Halle dat voor de 12de keer georganiseerd wordt. Vanaf 1 uur ’s middags spelen ze muziek op verschillende locaties in de stad. Behalve aan het podium op het Possozplein, kan je de dweilorkesten aan het werk zien aan dweilcafés den Bidon, Vontjesboer, café De Sleutel en Park’s Café.

Dweilorkesten zijn dynamische straatorkesten met veel koperblaasinstrumenten die ambiancemuziek spelen. Behalve muzikaliteit spelen ook interactie met het publiek, outfit en showgehalte een rol bij de jurering. Pakweg 15 jaar geleden kenden we in Halle enkel dweilorkest The Sols. Intussen heeft het kampioenschap 3 nieuwe dweilorkesten doen ontstaan in onze regio. De G-Bloezers, D’Hopmaten en de Decibells zijn razend populair geworden en geven heel het jaar door optredens. Het succes van Halle werkt aanstekelijk, want voor het eerst duiken er dit jaar ook op de Druivenfeesten in Overijse dweilorkesten op.

Behalve D’Hopmaten, de Decibells en 2 andere Belgische groepen, worden op het dweilfestival 5 dweilorkesten uit Nederland en Moktar Sound System uit Frankrijk verwacht. Zo’n 100 muzikanten overnachten ook in Halle. Ze zijn met hun slaapzakken welkom in zaal Zennedal in Buizingen. De Fransen slapen in tenten op jeugdcentrum Stroppen. Opvallend, de deelnemers worden niet betaald. Wél krijgen alle groepen een geldprijs. De publieksprijs wordt dit jaar uitgereikt door het Streekproductencentrum in Halle. Het Dweilteam won enkele jaren geleden de Cultuurduivel, de prijs van cultuurverdienste van de Halse Cultuurraad.

Uiteraard staan er ook weer verschillende kermisattracties op het Possozplein :”De forains zijn blij dat we voor animatie zorgen met kermis t’Halle”, lacht Eddy Leunens van het Dweilteam. Op zaterdag zijn er vanaf 18 uur ook optredens van prins John en Benny Michiels. Zondagmiddag is iedereen welkom op het Zomerterras van de Halse radio Victoria, met o.a. een optreden van ambiancegroep Rock au Vin. Bekijk het als een gratis extra Stroppenconcert, maar dan op het Possozplein op zondag 3 september om 14 uur!