Eerst was er de website…

We schrijven januari 2010 wanneer een groep enthousiastelingen gebeten door het Halse carnaval de website ‘gruutemet.be’ lanceert. De jonge pioniers achter de eerste blogs en websites over het Halse carnaval staken toen de koppen bij elkaar en beslisten om samen te werken. Kurnaval, Carnidom en Carnavaljerre werden samengevoegd tot ‘gruutemet.be’.  De website groeide dankzij Kurt Pappaert en Sonny Vanderheyden uit tot dé bron van informatie over het Halse carnaval met vooral tijdens het carnavalsseizoen wekelijks tientallen artikels en video’s. Met nieuwtjes uit de coulissen, maar evengoed nostalgische foto’s en artikels over de boeiende geschiedenis van het Halse carnaval.  Ben je bv. op zoek naar alle winnaars van de show-en liedjeswedstrijd Halle op Losse Schroeven of wil je foto’s en filmpjes zien van de Halse carnavalrevues? Bij ons kan je terecht!  Op de website -die onze Kenny Nechelput intussen volledig opgefrist heeft- vind je ook de evenementenkalender van de Halse groepen.

Gruutemet.be is in die zin een journalistieke aanvulling op de officiële website Carnaval Halle, van organisator Halattraction. Gruutemet richt zich in eerste instantie op de carnavalsgemeenschap in de brede zin van het woord, maar wil evengoed minder fervente carnavalvierders of mensen die gewoon meer over dit unieke volksfeest willen weten, interessante content aanbieden.

Het eerste logo van Gruute Met TV

En toen was er ook tv!

In december 2013 wordt dan Gruute Met TV gelanceerd. Een samenwerkingsverband tussen de Halse radio Victoria en het team van gruutemet.be om het Halse carnaval éindelijk ook live in beeld te brengen. Dat gebeurt -onder impuls van Geert Leunens- voor het eerst van 29 tot 31 maart 2014. De beelden van de Halse carnavalsstoeten worden voorzien van commentaar van de Halse radio Victoria. De weken vooraf zien we een vliegende reporter ook een bezoekje brengen aan de carnavalshangars, onze beruchte ‘hangarfilmpjes’ met beeldreportages van de nieuwe Halse carnavalswagens-en kostuums.

 Recordcijfers

Werken we de eerste jaren nog met beperkte middelen en slechts enkele vaste camera’s, de hartverwarmende feedback en de hoge kijkcijfers motiveren ons om elk jaar beter te doen. Dankzij de steun van de stad Halle en enkele sponsors kunnen we blijven investeren in nieuw en beter materiaal. Denk aan de introductie in 2019 van wendbare mobiele camera’s om als kijker nog veel intenser de emoties van de carnavalisten mee te beleven. Alsof je zelf tussen het volk staat.  In 2023 werden onze uitzendingen op drie dagen tijd 120.000 keer aangeklikt, goed voor zo’n 20.000 verschillende kijkers.

Hierbij zijn de kijkers van Ring TV niet bijgerekend, want voor het eerst werd de lichtstoet op zondagavond ook op Ring TV uitgezonden, met de beelden van Gruute Met TV en commentaar van Victoria. Het reële bereik ligt bovendien nog hoger omdat de livestream vaak in groep werd bekeken. Er stonden videoschermen in cafés, winkels, frituren en rusthuizen. Ook zijn er mensen die alles enkel via de radio hebben gevolgd.

Geert Leunens :  “We werken uitsluitend met vrijwilligers. Uit liefde voor onze stad en het unieke event dat carnaval Halle is, steken we hier heel wat energie in. Gelukkig kunnen we rekenen op heel wat sponsors om te kunnen investeren in alsmaar beter materiaal, zoals camera’s.  Ook de morele steun van Halattraction appreciëren we. De carnavalsorganisator beseft dat onze uitzendingen een belangrijke bijdrage leveren aan de uitstraling en de bekendheid van het Halse carnaval tot ver buiten het Pajottenland en dus geven ze ons alle bewegingsruimte. Dit jaar hadden we opvallend veel kijkers in Aalst, Antwerpen, Nederland, maar carnaval Halle werd evengoed in Spanje, Frankrijk, Egypte, Canada ja zelfs tot in China gevolgd!”

Dit jaar hebben we met Gruute Met TV ook de Sint-Veroonmars met de Paassoldaten in Lembeek live uitgezonden. Toch blijven we in de toekomst vooral de focus leggen op carnaval.

De digitale Gruute Met

In het coronajaar 2020 krijgt Halle amper anderhalve week voor Halfvasten te horen dat carnaval wordt afgelast. Gruute Met TV beslist om de carnavalsstoet van 2019 nog eens uit te zenden. Een kleine troost, maar een hart onder de riem voor alle carnavalisten.

In 2021 pakten we op de zondag van carnaval zelfs uit met een digitale carnavalsshow, coronaproof opgenomen. Met optredens, reportages, interviews, sketchen en een interactieve DJ-set.

Intussen blijft ons team groeien. Steeds meer vrijwilligers sluiten zich aan. We hebben intussen een vaste kern van zo’n 10 reporters en cameramensen.  Tijdens het weekend van carnaval werken we met 2 mobiele camera’s en 3 vaste camera’s. Onze uitvalsbasis is café De Fazant op de Grote Markt in Halle.

Toekomst

Bedoeling is om in de toekomst nog intenser samen te werken met Halattraction, de stad Halle en de Halse radio Victoria. Onder het motto, samen sterk. Uit liefde voor het Halse carnaval!

“Eén van onze speerpunten voor 2024 : meer carnavaljeugd bereiken. Na Facebook, Instagram en youtube, zijn we nu ook actief op TikTok”, lacht nieuwkomer Jelle Berckmans.

De filmpjes in hangars en stikateliers bezoeken blijft één van onze prioriteiten. Vanaf 11 november (start van het carnavalsseizoen) posten we video’s van de  van de showoptredens van carnavalsgroepen op zondagavond tijdens de Lichtstoet op de Grote Markt. Hangarreporters Kevin, Kelly en Ine hebben er al zin in!!

11 jaar Gruute Met TV

 Op zaterdag 9 december vieren we in zaal De Kring in Lembeek 11 jaar Gruute Met TV. Het wordt een ludieke awardshow met optredens van Halse artiesten, filmpjes én dj-sets. Groepen hebben intussen een vragenlijst gekregen om in te vullen. Op basis van de resultaten gaan we enkele trofeeën uitreiken. We zochten naar een originele manier om terug te kijken op 11 jaar carnaval Halle met Gruute Met TV.

Tijdens de show zijn er ook optredens van Halse carnavalsartiesten zoals Mathias van de Mannen van de Met, prins John, MC Tischj, d’Afzakkers en Ambi-Hans. En ook de afterparty wordt de moeite met Discobar De Flippo’s en De Verloure Discjockeys. Tussendoor zijn er leuke filmpjes en allerlei verrassingen.

Kaarten te koop bij Las Fiestas en café Bidon. (5 euro) Iedereen die komt krijgt een uniek geschenkje. De show start om 20u11, deuren open om 19u33.

Waar vind je ons?

Zin om mee te werken??  Heb je een nieuwtje voor ons? Wil je ons steunen? Mail naar  info@gruutemet.be

Groepen kunnen hun activiteiten mailen naar agenda@gruutemet.be