Voor het tweede jaar op rij kan Halle geen carnaval vieren. Als je weet dat dit unieke volksfeest in het DNA van duizenden Hallenaren zit, dat een groot deel van hun vrije tijd naar het maken van wagens, kostuums en liedjes gaat, dan begrijp je wel dat het schrappen van carnaval mentaal zwaar weegt. Het is van de oorlogsjaren 1940-1944 geleden dat het feest nog eens werd afgelast.

VOESJ DOON!

Intussen zijn er tal van spontaan gegroeide initiatieven om ondanks de strenge coronamaatregelen het carnavalsvuur brandend te houden in Halle. Organisator Halattraction lanceerde een oproep om huizen en voortuinen te versieren, de Halse radio Victoria zorgt voor zotte carnavalsprogramma’s en.. nu is er ook een uniek samenwerkingsverband van 12 verschillende Halse zangers!

Om te tonen dat we 1 grote carnavalsfamilie zijn bracht carnavalszanger Wouter Vandercammen verschillende groepen samen om het liedje ‘voesj doon’ in te zingen. Een vrolijk nummer dat de carnavalisten moed inzingt of ‘korozze’ zoals we in Halle zeggen.  En de conclusie is duidelijk : “Wat er ook gebeurt.  Onze carnaval blijft bestaan!” Een parodie op een Nederlands liedje met dezelfde boodschap.

Bij het liedje hoort ook een plezante videoclip, waarin behalve de 12 zangers ook andere bekende carnavalvierders figureren.

 CORONAPROOF

Het was een helse klus om het liedje op te nemen in de studio van Christophe Severs : “We wilden dat alles veilig verliep, dus moest elke zanger het liedje apart komen inzingen. Goed voor 12 avonden werk!”  Hetzelfde procédé werd toegepast voor de opname van de videoclip, gerealiseerd door Geert Leunens (VRT).  Radio 2-presentator Sonny Vanderheyden schreef de tekst.

Behalve Katleen en Nico, het prinsenpaar dat nu al 2 jaar op hete kolen zit om éindelijk te mogen regeren over carnaval vierend Halle, zingen ook mee :

-prins Wouter van de Gebeure

-Ronny de Facteur

-prins John

-Mathias en Jarl van de Mannen van de Met

-4 Leste Kannekes

-Telly Vancutsem van de Hallemettekes

En natuurlijk tal van figuranten uit andere carnavalsverenigingen. “We konden onmogelijk iedereen in de clip steken, anders was hij in deze coronatijd in april nog niet klaar” lacht initiatiefnemer prins Wouter.

Dit project kwam tot stand dankzij JV Systems, Hallround Studio’s, het Streekproductencentrum en het team van de Halse carnavalsrevue.