Sinds 1976 is Yves Struelens betrokken bij het Halse carnaval. Actief bij legendarische groepen zoals de Nachtratten en de Raar Charels. Maar ook bekend als baas van café Concordia in de jaren 80 en 90. Dit jaar krijgen we Yves Struelens opnieuw als individueel te zien in de Halse carnavalsstoet.

Yves kiest voor een vermomming in de stijl van ‘steampunk’ : een nostalgische kunststroming die aan populariteit wint. Steampunk verwijst naar een tijd dat stoomkracht nog een belangrijke krachtbron was : de tijd van stoomtreinen en stoommachines (rond het jaar 1900). En zo brengt hij een fotograaf uit de pionierstijd van de fotografie opnieuw tot leven : “Ik wil tonen dat carnaval ook zonder fluo-kleuren kan en dat interactie met het publiek een meerwaarde geeft in de stoet. M’n uitbeelding wordt een parodie op Facebook. Ik noem het liever fake-book!”

Yves Struelens hoopt bovendien dat de schotten tussen de wagenbouwers van onze carnaval en de Halse kunstacademie worden opgeheven : “Zou het niet fantastisch zijn, mochten jongeren tijdens een korte cursus kunnen leren hoe ze koppen moeten snijden? Of hoe ze patronen moeten maken om een kostuum te stikken?”

Yves vindt het ook spijtig dat de middenstanders in Halle hun winkels nog amper versieren : “Het zou zo simpel kunnen zijn. Groepen kunnen hun onverkochte koppen in isomo of polyester op die manier in winkeletalages tentoon stellen of aan de gevels van huizen of cafés bevestigen. Zou Halle er dan niet zoveel feestelijker uitzien? In plaats van steunkaart te moeten kopen, geven handelaars dan een bijdrage voor de carnavalskop die ze cado krijgen.”

Klik op de foto om het interview te beluisteren!