Of je dit jaar naar Rock Werchter, Tomorrowland of de Gentse feesten trekt, overal zal er gedronken worden uit herbruikbare bekers. Vanaf dit jaar zijn wegwerpdrankverpakkingen verboden op alle Vlaamse evenementen. Ook de grote happenings in onze stad ontsnappen niet aan deze nieuwe wetgeving. Voor carnaval voorziet de stad een overgangsregeling onder het motto: “Wie recycleert, wordt getrakteerd!”.  Het sappige en plakkerige tapijt van platgetrapte bierbekers op de Grote Markt… dat beeld is dan ook bijna voltooid verleden tijd.

Iedereen wordt opgeroepen om zijn afvalbeker niet zomaar op de grond te gooien maar te deponeren daar waar hij thuishoort: in een afvalzak. Deze zullen dan ook ruimschoots voorzien worden in de onmiddellijke omgeving van de Halse cafés. En wie 20 lege bekers inzamelt en terugbrengt naar zijn favoriete kroeg, wordt bovendien beloond met een gratis biertje of frisdrank! Wie recycleert, wordt dus getrakteerd! 

Opgelet: deze afspraken gelden enkel voor de feestzone. Daarbuiten wordt drank meestal in glas geserveerd, maar in de feestzone kunnen we glas, omwille van veiligheidsredenen, niet toestaan. 

De eerste echte oefening met herbruikbare bekers volgt tijdens het EK voetbal in juni en juli. Op het Possozplein, de Beestenmarkt en de Grote Markt en ook in Lembeek worden de wedstrijden van de Rode Duivels opnieuw op grote schermen uitgezonden. Vanaf dan zal er op alle evenementen in openlucht en op festivals enkel nog gedronken worden uit herbruikbare bekers. De stad zal de organisaties hierbij uiteraard begeleiden en ondersteunen. 

Foto @Gert Swillens