In Frankrijk worden evenementen met meer dan 5000 toeschouwers afgelast, in Zwitserland ligt de voetbalcompetitie stil, Noord-Italië ziet geen toeristen meer. In ons land loopt het voorlopig zo’n vaart nog niet, zolang het aantal besmettingen onder controle blijft. Wat met het carnaval in Halle?

“Laten we hopen dat het zo ver niet komt en dat carnaval Halle gewoon kan doorgaan. Alleszins, dat zal nooit een beslissing van het stadsbestuur zijn, dat wordt op een hoger niveau beslist.” vertelde burgemeester Marc Snoeck in het radioprogramma Carnavalitis op de Halse radio Victoria. “We gaan wel concrete tips geven om besmetting tegen te gaan, zoals de handen vaak wassen, niet te veel kussen en handen geven. En zeker bij risicogroepen zoals 80-pussers willen we extra voorzichtig zijn. Dus een carnavalesk bezoek aan het Zonnig Huis is misschien geen goed idee, maar ik herhaal, zo ver zijn we gelukkig nog niet.”

Luc Dekegel van het Rode Kruis vult aan : “Carnaval is over 3 weken. Voor een epidemie is dat ontzettend lang. In die tijd kan er nog veel gebeuren. We kunnen de mensen alvast geruststellen. Bij het ziekenvervoer en in het ziekenhuis zetten we nu al alles op alles om mogelijke besmettingen tegen te gaan.”

Kenny Borremans van Halattraction merkt op : “Gelukkig kiezen we dit jaar nog één keer voor wegwerpdrankbekers, want met het coronavirus zouden slecht afgewassen herbruikbare drankbekers geen al te best idee zijn.”

Kortom, voorlopig geen reden tot ongerustheid of vroege speculaties. We tellen gewoon verder af naar carnaval 2020!