In tal van carnavalssteden in binnen-en buitenland start het carnavalsseizoen op deze magische datum : 11 november om 11u11. Ook in Halle is dat het geval. “Elf” is het ultieme carnavalsgetal. In Halle vieren carnavalsverenigingen een jubileum wanneer ze 11 jaar (of veelvouden van 11) bestaan. Activiteiten beginnen steevast om 11,22,33,44 of 55 minuten over het uur. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom is “11” het getal van de zotten?

Wel, daar zijn verschillende verklaringen voor. 10 is in de Bijbel een belangrijk getal. Denk maar aan de ’10 geboden’. We hebben ook 10 vingers en 10 tenen. En als we goed presteren op school, krijgen we een 10. ’11’ is dan de gekke overschrijding van 10. En nog nét geen 12, een getal dat we pas écht associëren met perfectie. Denk maar aan 12 maanden,12 apostelen,12 uren per etmaal.. 11 is dan dwaas, omdat het de perfectie niet haalt. Ver gezocht? Misschien geloof je meer in de volgende verklaring?

Zoals het traditionele carnaval nét voor de katholieke vastenperiode valt (Vastenavond), zo was er vroeger ook een vastenperiode voor Kerstmis. Die begon op 12 november. En dus werd er op 11 november nog eens duchtig gefeest met veel eten en drinken. De feestdag van Sint-Maarten is al eeuwenlang een échte carnavalsdag. Wil je hier meer over weten? Lees dan het boeiende artikel van Armand Sermon, bekend van de legendarische Halse carnavalskrant De Luuper van Halle!  Kijk op www.armandsermon.net