Op 26, 27 en 28 maart viert Halle weer carnaval, een volksfeest dat vooral in stand wordt gehouden door de groepen.

Het grote carnavalshart van de Hallenaar heeft twee jaar gebloed door het Coronavirus. Vele carnavalisten hebben 2 jaar moeten binnen zitten tijdens halfvasten maar dit jaar hebben ze toch groen licht gekregen om hun grote liefde met elkaar te kunnen beleven.

Jaarlijks spenderen vele carnavalisten een groot deel van hun vrije tijd aan de constructie van hun “Chaar” en kostuums. Een heel jaar door, maar vooral de periode vanaf november, is er hard gewerkt in de hangaars en stikateliers, overal in Halle en omstreken. Ondanks het feit dat een groot deel van de chaars en kostuums reeds afgewerkt waren in 2020, hebben we de laatste maanden niet stil gezeten om de nodige herstellingen en aanpassingen te doen. Zo kunnen we Halle naar goeder gewoonte laten genieten van prachtige wagens en kostuums.

Woensdag, donderdag en vrijdag voor carnaval kan je traditioneel de verschillende chaars gaan bezichtigen. De groepen stellen hun wagen tentoon voor het grote publiek zodat je hun prachtige werk van dichtbij kan bekijken. Daarnaast is het ook een gezellig samenzijn van de groep om te genieten van hetgeen waar ze enkele maanden hard aan gewerkt hebben.

Naast de doop van de wagen worden traditioneel ook de nieuwe leden gedoopt bij de Vrie Kadeikes. Al even traditioneel verschijnen de nieuwe leden op de doop met een lading haring… die ze een paar dagen eerder, volledig verkleed volgens een opgegeven thema, dienden op te halen bij Marchant in Lembeek. Bij het verdwijnen van deze viswinkel was het tijd om het doopritueel even om te gooien, de reden waarom U nu dit artikel kan lezen. 

Dit jaar verwelkomen wij 3 nieuwe leden in ons midden, en na al de heisa over het vijvertje voor de bibliotheek in Halle, doen zij in de week voor carnaval een poging om hier te vissen op haring.  Of ze hierin zullen slagen of niet is nog wel de vraag, maar één feit is zeker…

Samen met dit artikel en een lading haring worden ze verwacht op vrijdag 25 maart aan de Felix Roggemankaai 13 te 1501 Buizingen. Ze voorzien ook best iets om te drinken, want van haring krijg je uiteraard dorst, veel dorst. 

Bent U ook benieuwd? Ook U bent welkom om samen met ons te klinken op de geboorte van onze nieuwe.

Met het thema “te  land, ter zie of in de locht, de belle hangt noe den bocht”, nemen de Vrie Kadeikes dit jaar de 28ste keer deel aan de stoet.

Iedereen is van harte welkom op de doop van hun chaar op 25 maart 2022 aan de Felix Roggemanskaai 13, 1501 Buizingen om 20u33.