Halle leeft na 2 jaar covidmiserie en 2 afgelaste carnavals, meer dan ooit toe naar het weekend van Halfvasten, 27 maart 2022. De druk wordt langs alle kanten opgevoerd om het event zeker te laten doorgaan. Mocht de Ronde van Vlaanderen met publiek en VIP-tenten een ‘go’ krijgen en carnaval Halle niet, dan valt dat niet uit te leggen. Hoog tijd dat ook het mentale welzijn in de weegschaal wordt gelegd. Met omikron zitten we met een milde variant. De druk die we nu (tijdelijk) op de ziekenhuizen en de samenleving zien, valt te vergelijken met een vervelend griepseizoen. Toen stelden we carnaval nooit in vraag. Toen droegen we geen mondmaskers en goochelden we niet met zinloze coronapassen. Nu wél omdat we nog vastzitten in het alarmistische angstige denkpatroon van de eerste covidvarianten. Maar dat stadium zijn we nu écht wel voorbij. We hebben de omikronpiek bereikt. Steeds meer Europese landen schaffen de coronaregels af. De gerespecteerde infectioloog Jeroen Van Hilst van het Virga Jesseziekenhuis in Hasselt bepleit om het voorbeeld van Denemarken, Engeland, Ierland, Finland en Noorwegen te volgen. Hopelijk tonen ook onze politici lef, gooien ze de tunnelvisie van de GEMS overboord en draaien ze de coronabarometer stante pede op oranje en tegen begin maart op geel.

Tijd om weer normaal te doen. En dus denderen de voorbereidingen voor carnaval Halle voort. Halattraction heeft de inschrijvingen voor de reclamestoet opgestart en sluit contracten af met de foorkramers, want ‘de Halfvastenkermis’ gaat sowieso door. De week voor carnaval, op zaterdag 19 maart hoopt Halattraction de mini-prinsenverkiezing te organiseren. ’s Avonds zou dan de liedjeswedstrijd van Halle op Losse Schroeven doorgaan. De stad Halle heeft de toiletwagens en urinoirs voor de feestnachten al besteld.

De groepen zijn intussen ook in gang geschoten. De chars -die sinds maart 2020 stof aan het vergaren zijn- worden opgeknapt en afgewerkt. Ook in de stikateliers is de bedrijvigheid groot : “De carnavalsuitzendingen van Victoria geven een serieuze boost en wakkeren de carnavalsspirit weer aan. Eindelijk weer samen creatief aan de slag gaan, lachen en zwanzen. We hebben het zo lang gemist. We mogen niet langer in angst leven. Covid is veranderd. Het leven is veel te kort om er niet met volle teugen van te profiteren. Intussen hebben we bijna allemaal corona gehad. En wie er nu nog last van heeft, is er snel van af. Gelukkig maar!”

Dat sociale aspect beklemtoont ook voorzitter Jos Appelmans van Halattraction: “Als carnaval dit jaar doorgaat, moet het een weekend worden waarbij het samenhorigheidsgevoel van de carnavalisten centraal staat. Niet de competitie tussen de groepen. We maken wel een klassement op, maar het prijzengeld wordt evenredig verdeeld onder alle groepen. We willen vermijden dat kleine, minder kapitaalkrachtige groepen die hebben afgezien van de coronacrisis kopje onder gaan. Samen delen we die ene grote passie. Carnaval.”