Enkele jaren geleden maakte het Halse carnaval een ingrijpende vernieuwingsoperatie door. De chars in polyester werden vervangen door praalwagens gemaakt uit isomo of piepschuim. Dat polyester geen gezond goedje was om mee te werken -de geur sprak boekdelen- en allesbehalve milieuvriendelijk, deed de Halse groepen uitkijken naar andere materialen om mee te werken. Bovendien was er nood aan vernieuwing want de polyesterchars begonnen steeds meer op elkaar te lijken. En jawel, in enkele jaren tijd was de isomorevolutie een feit!

Groepen gingen bij elkaar in de leer om te ontdekken hoe je figuren kan maken in piepschuim. En ook de Carnavalsacademie van Aalst, waar ze veel ervaring hebben met woagens in isomo, heeft al veel Halse creatievelingen vooruit geholpen. Dit jaar volgen o.a. Tina en Tim van de Roeftoejoerkes de cursus.

Tina & Kim:
“Wij zijn voorzitter en ondervoorzitter van de plezante Halse groep HKV De Roeftoejoerkes, wat zoveel wil zeggen als ‘bezige bijtjes’…
Sinds een jaar of 3, 4 is het procédé in Halle veranderd van het (bijna) uitsluitend gebruik maken van polyester, naar het meer milieuvriendelijke isomo.
We waren en zijn ons bewust dat dit 2 compleet verschillende werkwijzen zijn. We werkten al met isomo, maar dit jaar (in navolging van een aantal andere Halse groepen) wilden we ons bijscholen via deze academie.

We leren hier diverse nieuwe technieken.
We hopen nadien deze kennis door te geven aan de groepsleden.
Op zich is de cursus bijzonder interessant!
Gert toonde andere schuurmethodes, leerde ons het snijden van dieptes aan en gaf info om figuren beter tot hun recht te laten komen.
Wat ons meteen opviel, is dat de mimiek van een dierenkop hierdoor meer ‘karakter’ krijgt.”


Tina & Kim:
“Halle is sowieso een kleurrijke stoet (geen wit, grijs, zwart…) en gebruikt meer fantasie in de thema’s.
Politiek is zowat onbestaande als inspiratiebron, maar dat neemt niet weg dat we eveneens een zeer plezant straatcarnaval hebben.
Net als in Aalst komt alles vanuit het volk zelf!
En ook wij kennen Patrick en Sandy als ontwerpers van een mooi (model)kostuum.

Onze groep bestaat een kleine 10 jaar en wij hebben geluk dat we over een hangar beschikken om onze char te stallen of te bouwen.
Iets wat voor vele groepen in onze stad, na een carnavalloos 2020 en 2021, niet zo evident meer is.
Op dat vlak heeft Aalst een voordeel, omdat een groot deel van hun AKV’s in de werkhallen terecht kan.

Hopelijk mogen wij in Halle (en jullie in Aalst) toeleven naar carnaval 2022. Want wij weten (helaas) wat het is om al 2 jaar geen carnavalsfeest te hebben…”

Foto’s en reportage : dikke merci aan Koen De Vogelaere/Carnavalaalstkoentje