Veel roddels en speculaties de voorbije maanden over de toekomst van HKV De Leste Kannekes. Daarom zette Geert Fierens -de nieuwe voorzitter van de groep- de puntjes op de i in ‘Carnavalitis’ op de Halse radio Victoria :

“We doon voesj! En we zullen er staan als carnavalgroep tijdens het weekend van 19 maart. Zeker weten. Met een kleinere char en minder volk, maar hoofddoel wordt dat we ons amuseren. De top 5 is even geen ambitie meer. Het klopt dat we verschillende leden zijn kwijtgeraakt. Om uiteenlopende redenen. Corona deed sommigen nieuwe hobby’s en interesses ontdekken. Anderen wilden meer tijd vrijmaken voor familie of persoonlijk geluk.”

Geert zei het met niet zoveel woorden, maar de ’trekkers’ van de groep zijn ook al een tijdje dezelfde en dan begint het maandenlang werken in de hangar wat door te wegen, zeker als de kroon op het werk -een eerste plaats- door de felle concurrentie van andere topgroepen uitblijft. De groep had in 2017 al een tik gekregen toen de gedroomde overwinning met hun indrukwekkende jubileumchar een tweede plaats werd. Nu willen ze een tweede adem vinden zegt Geert Fierens:

“Alle groepen maken in hun carrière ups & downs mee. Op zo’n moment is het belangrijk om het hoofd koel te houden, ambities even bij te stellen en een doorstart te maken i.p.v. meteen de handdoek in de ring te gooien. De Leste Kannekes is een te mooi project om te laten verloren gaan. Ik ben ook voorzitter van een toneelkring. Ook daar heb ik de vereniging door een moeilijke tijd geloodst. Of het nu in den hangar is of tijdens ons eetfestijn. We krijgen nog veel hulp van oud-leden en sympathisanten. Er zijn zelfs mensen die eraan denken om volgend jaar opnieuw wat meer engagement op te nemen. DLK goe voesj!”

HKV De Leste Kannekes is een fusiegroep ontstaan uit Troep in Kannekes en HKV De Leste in 2006.  De groep was in 2007 voor het eerst te zien in de Halse carnavalstoet met het thema “Golfclub ’t Gruut Gat”, een bende vrolijke carnavaleske golfers, die meteen een plaatsje in de categorie B wisten te bemachtigen.  De Leste Kannekes speelden een belangrijke rol bij de vernieuwing die onze Halse carnavalsstoet doormaakte. De traditionele chars in polyester zijn verdwenen en maakten plaats voor spectaculaire chars in piepschuim. Met veel beweging,volk op de char,originele vondsten qua constructies en belichting,interactie met het publiek én stoetliedjes. De Leste Kannekes zijn daar creatieve exponenten van! Ook veel van hun carnavalsliedjes zijn grote hits geworden. Denk maar aan ‘witte kaase’, ‘mottige duus’ of ‘man sluiters’.

Als carnavalsverslaggever heb ik het belang van een topgroep als De Leste Kannekes nooit onder stoelen of banken gestoken. Hun keuze voor interactie, originele charbouw met veel bewegende delen, speciale effecten en toffe liedjes zijn een serieuze meerwaarde voor het Halse carnaval. Het was altijd weer genieten en op de doop van hun char van de ene verbazing in de andere vallen. Het was één van de groepen waar ik elk jaar het meeste naar uitkeek. Ik duim alvast voor een succesvolle doorstart! Dat de groep snel z’n 2de adem vindt! Veel succes en korozze oen Geert en z’n team!

Foto’s copyright Gert Swillens/Gruute Met