Ook dit jaar wordt achter de basiliek van Halle een veiligheidsdorp ingericht tijdens het carnavalsweekend. Onder meer de vrijwilligers van het Rode Kruis slaan er hun tenten op om carnavalvierders te verzorgen die te veel gedronken hebben of hun voet verstuiken. Maar ook de politie zet extra manschappen in en houdt samen met Halattraction de feestzone in de gaten, vertelt Kim Timperman : “We zijn dit jaar in Aalst gaan kijken hoe ze daar de carnavalsnachten proberen veilig te houden. De Aalstenaars komen op hun beurt naar Halle om te zien hoe wij ons veiligheidsdorp inrichten. We kunnen veel van elkaar leren. Bij hen zijn de middelen groter, zo hebben ze bv. meer camera’s om de feestvierders in de gaten te houden, bij ons is de situatie dan weer overzichtelijker en we werken minstens even efficiënt.”

Luc Dekegel van het Rode Kruis vult aan : “Carnaval Halle is het grootste evenement in het Pajottenland. Het is ons klein Tomorrowland. Toch zijn de cijfers in de pers elk jaar misleidend, als ze spreken over het aantal feestvierders dat tijdens onze dolle nachten wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Meestal zijn die relatief snel weer op de been en is er niks ernstigs aan de hand. Maar ons ziekenhuis ligt zo dichtbij het centrum, dat ze snel in het ziekenhuis belanden. Op een event als Rock Werchter worden ze vaker op het terrein verzorgd, waardoor de cijfers in vergelijking lager liggen. Nochtans wordt er ook daar stevig gefeest én gedronken.”    

Tot slot een goede raad : Ga in groep uit! laat vrienden nooit alleen achter. Samen uit, samen thuis. Zie je iemand die mogelijk hulp nodig heeft? Bel naar het noodnummer 112.  

foto @ Gert Swillens