Het is een traditie in de aanloop naar carnaval. De Gilles van Groot-Halle en Sint-Rochus kondigen de komst van de lente aan. Dat doen ze tijdens ‘soumonces’, kleine optochten waarbij ze met muzikanten dansend door de straten trekken. Mer hun klompen stampen ze op de grond zodat de natuur ontwaakt, met hun belletjes en getrommel jagen ze de wintergeesten weg.

Afgelopen zaterdag organiseerden Jurgen en Sasa, de creatieve uitbaters van Optkassaa een eerste ‘soumonce’ in hun café. Want we zitten intussen in code oranje van de coronabarometer en dus zijn zowat alle coronamaatregelen weg in het nachtleven. Je kan tooghangen, dansen en rondlopen zonder mondmasker in volle cafés. De straten in de Overpoort in Gent of de Oude Markt in Leuven stromen vol. Het is vrijheid blijheid zolang je maar -mogen we eens heel luid lachen- je coronapas toont aan de ingang van het café of de dancing. En zo kregen we dus afgelopen zaterdag een soumonce binnenin een café. Een creatieve oplossing op z’n Belgisch, want de stad Halle geeft voorlopig geen toestemming om dit in de gezonde buitenlucht te organiseren. Prins Nico I deed gisteren een oproep aan de Halse Gillesgroepen om een nieuwe aanvraag te doen bij het stadsbestuur : “Gun ons in maart toch nog 1 à 2 soumonces om de lente en carnaval aan te kondigen. In het meest pessimistische scenario zitten we over drie weken in code geel. Nog steeds 2 weken voor carnaval. Dan vallen alle coronaregels weg.”

Nu de coronacijfers zo gunstig evolueren ebt ook de twijfel weg bij critici en sceptici of het wel verantwoord is om carnaval te laten doorgaan. Een enquête hierover zouden de pleitbezorgers van carnaval met de vingers in de neus -én met doorslaggevende argumenten- winnen. Nederland geeft het goede voorbeeld en laat carnaval -zonder mondmaskers, coronapas of extra coronamaatregelen- komend weekend overal doorgaan.

Halattraction organiseert op zaterdag 19 maart in de namiddag Kindercarnaval en ’s avonds de liedjeswedstrijd Halle op Losse Schroeven in CC ’t Vondel. Dat weekend opent ook de carnavalskermis met zo’n 100 attracties verspreid over de stad.