Zoals de traditie het voorschrijft, kondigen de Gilles zo’n 6 weken voor Halfvasten de komst van de lente én dus van het carnaval aan. Dan beginnen ze met hun “Soumonces”. De Gilles stampen met hun klompen,getooid in hun blauwe kiel met belletjes en een ramon door de straten. Zoals een motard zijn helm zorgvuldig uitkiest of een Tiroler zijn lederhosen soigneert, zo zorgt ook de Gille ervoor dat zijn klompen gebruiksklaar worden gemaakt.

Dit gebeurt d.m.v. een speciaal ritueel. De klompen worden gedoopt met cognac. Deze geestrijke drank zorgt ervoor dat ‘er geen ander vocht wordt opgenomen in de klompen en dat de gillevoeten gevrijwaard worden van allerlei pijntjes en ongemakken”.  Nieuwe klompen dopen is voor een Gille de geboorte van een nieuw carnavalsseizoen. Bij een doopplechtigheid hoort een peter of meter. Dit jaar valt die eer te beurt aan Danny Sluys, voorzitter van HKV De Gebeure en prominent lid van Tastendeuvel.

Maak het mee op zondag 25 januari om 14u11 in het lokaal van de Gilles en Pierrots van Groot-Halle : Den Herberg in Buizingen.