Het is zover! Op zondag 21 januari dopen de Gilles en Pierrots van Groot-Halle hun klompen met cognac. 6 weken voor Halfvasten starten de Gilles met ‘soumonces’. Vrolijke optochten met trommelaars die de komst van de lente en van carnaval aankondigen. De Gilles lopen in deze aanloopperiode naar carnaval op klompen en ze dragen een blauwe kiel met belletjes en een ramon, gemaakt van wilgentwijgen.

Omdat de Gilles weer vele uren en dagen gaan rondlopen op die klompen, is het belangrijk dat die gedoopt worden met cognac. Deze geestrijke drank zorgt ervoor dat er geen ander vocht wordt opgenomen in de klompen en dat de Gille zijn voeten gevrijwaard blijven van allerlei pijntjes en ongemakken. Een ritueel dat de groep geluk moet brengen in het nieuwe carnavalsjaar.

De doop gebeurt dus op zondagmiddag 21 januari om 14u33 in Buizingen. Traditioneel hoort daar ook een nieuwe peter of meter bij. Benieuwd wie het wordt! Vorig jaar waren Belleman en Bellevraa (prinsenpaar 2020-2021-2022) peter en meter. Nico en Katleen waren zo gecharmeerd dat ze de 3 carnavalsdagen in het kostuum van Gille en Pierrot hebben meegevierd met de groep. Een intense, unieke ervaring!