Al twee jaar worden de carnavalsstoeten in ons land geannuleerd door de strenge coronamaatregelen. Maar we leven eindelijk op hoop. In Nederland wordt de anderhalvemetersamenleving op 25 februari stopgezet en kunnen ze van Maastricht tot in Den Bosch carnaval vieren. IC-arts Iwan van der Horst: ‘’Als de getallen voor het ziekenhuis en de IC gaan zoals ze nu gaan dan is het alleen maar mooi dat er meer vrijheid komt. We moeten ook leven.”Aalst gaat voor een spontaan straat-en cafécarnaval in code oranje van de coronabarometer. Begin maart komt het Overlegcomité weer samen om -daar gaan de experts en politici van uit- over te schakelen naar code geel en dan worden zowat alle coronaregels geschrapt. Niets houdt Halattraction en de stad Halle dus nog tegen om van 26 tot 28 maart na twee afgelaste edities weer uitbundig carnaval te vieren.

Ook in Geetbets staan ze klaar om eindelijk een carnavalsstoet te organiseren. Bedoeling was dat CV De Fruitfretters al in 2020 hun eerste carnavalsweekend lieten doorgaan, maar daar stak toen de lockdown een stokje voor. Geetbets is een gemeente in Vlaams-Brabant, niet ver van de gens met Limburg. De Fruitfretters kregen 60 aanvragen binnen voor hun stoet op palmzondag 10 april om 14u11. 45 groepen doen mee.

Het is alvast hoopvol dat het carnavalsvuur in Vlaams-Brabant nog brandt. Er vallen soms stoeten weg (bv. in Kraainem), maar er komen ook nieuwe initiatieven bij. Zoals enkele jaren geleden Kampenhout en nu ook Geetbets als nieuwkomer. Veel succes aan de Fruitfretters!