“Dit was de ergste week in mijn leven als voorzitter van Halattraction”, zei een geëmotioneerde Jos Appelmans in een speciale Ontbijtshow bij de Halse radio Victoria n.a.v. de coronacrisis. Hij reageerde op de annulering van carnaval Halle. “Intussen heeft iedereen wel door dat het de enige mogelijke beslissing was. Het land ligt plat. Nu moeten we met z’n allen aan onze gezondheid denken.” Jos Appelmans vraagt dan ook met aandrang om volgend weekend geen privéfeestjes te organiseren in de hangars of waar dan ook : “Laten we ons verstand gebruiken. Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden. Dit virus mag zich niet verder verspreiden.”

Halattraction heeft intussen de handen vol met het afbellen van externe partners en het recupereren van geïnvesteerd geld (van vuurwerk tot podiumbouwers) : “Alle foorreizigers zijn intussen al terugbetaald, de feestcafés krijgen hun geld terug. Ook alle toegangskaarten van kindercarnaval worden terugbetaald.” Maar Jos Appelmans beseft dat het vooral voor de kermisexploitanten, de horeca en de Halse carnavalsgroepen een zware financiële dobber wordt : “De wagens van de groepen waren bijna allemaal klaar. Meestal mogen ze die slechts tijdelijk stockeren in een loods of schuur van een boer of waar dan ook. We zijn volop op zoek naar een grote hangar waar we die chars zouden kunnen onderbrengen. We hopen hier ook op financiële steun van de stad om dit te kunnen realiseren.”

Of carnaval dit jaar nog doorgaat met 3 stoeten, 3 dolle dagen en een grote kermis? Daarin moeten we realistisch zijn, zegt Jos : “Deze beslissing zullen we nemen in overleg met de Halse groepen, maar dat het onhaalbaar wordt om in pakweg september een volwaardige zomercarnaval te organiseren en dan tegen het voorjaar alweer klaar te staan met nieuwe chars en kostuums, dat lijkt me duidelijk. We zullen zeker nog iets organiseren en met heel de carnavalsgemeenschap samen komen, maar voor een échte carnaval duimen we voor 14 maart 2021. Samen met al wie carnaval in zijn hart draagt, komen we door deze vreselijk moeilijke periode. We blijven de groepen informeren via onze website www.carnavalhalle.be”

Ook voor Nico en Kathleen, het prinsenpaar, was het een trieste week, maar ze houden de moed erin en nog nooit klonk hun carnavalhit “dein stoemenee veneir” zo emotioneel en waarachtig…