Nog 37 dagen en Halle viert eindelijk weer carnaval. Maar ook in Nederland zijn ze klaar om er in te vliegen. Iets eerder al. Met Vastenavond. Op vrijdag 25 februari (de start van carnaval) gaan zowat alle coronaregels de prullenmand in. Geen sluitingsuur voor de cafés, geen mondmaskers, geen coronapas voor grote buitenactiviteiten (ook niet voor cafés), geen anderhalvemeterregel. Van Maastricht tot in Den Bosch. Carnaval krijgt groen licht in Nederland. Helaas ging het land in december in een -onnodige- lockdown waardoor de werkzaamheden aan wagens en kostuums twee maanden hebben stilgelegen. Daardoor zullen er weinig carnavalsstoeten zijn, maar de andere activiteiten gaan wél door. De burgemeesters doen wél een oproep aan de Nederlanders om in hun eigen gemeente te blijven om carnaval te vieren. “Dit jaar zitten we nog niet te wachten op duizenden toeristen” zegt burgemeester Depla van Breda. Carnaval lijkt na twee jaar vol lockdowns hét coronabevrijdingsfeest te worden.  Volgens microbioloog Marc Bonten hoeven we ons daar geen grote zorgen over te maken: “versoepelen gaat altijd gepaard met enkele risico’s. Maar het risico dat wij eerder altijd heel belangrijk vonden, dat de ic-capaciteit overschreden zou worden, zien wij op dit moment niet.” Of zoals IC-arts Iwan van der Horst het uitdrukt : “We moeten ook leven.”

Ook in België beginnen meer en meer steden te beseffen dat ze hun carnaval misschien te vroeg afgelast hebben. Nu nog alles op gang trekken wordt moeilijk. Gelukkig hebben Halattraction en de stad Halle daar verstandiger op geanticipeerd.

In Aartselaar was de carnavalsstoet aanvankelijk afgelast, maar de gemeente komt op die beslissing terug. In Heist en Blankenberge bekijken ze hoe carnaval nu toch kan doorgaan. Aalst krijgt een geïmproviseerd straat-en cafécarnaval, maar niemand weet hoe dat gaat verlopen. Ze hadden er beter toelating gekregen voor een normale carnaval, daar lijkt het stilaan op. Al is het dan uitkijken naar die vermaledijde coronabarometer. Politici en onze usual suspect-experts gaan ervan uit dat die barometer begin maart écht wel op geel staat. Dan vallen de facto alle coronaregels weg.