Na twee zware coronajaren, wordt ook carnaval 2023 geen simpele opdracht voor de Halse groepen. Alles wordt duurder en een indrukwekkende ‘char’ bouwen, wordt een kostelijke onderneming. De prijs van isomo is intussen met zo’n 40 procent gestegen. Ook verf, LM en andere producten zijn fors duurder geworden, net als de stoffen om kostuums mee te maken. Nico De Pelseneir van HKV De Mannen van de Met vertelt : “Onze stofleverancier liet zopas weten dat de gestegen transportkosten worden doorgerekend aan de klant en dat er in de fabriek stilaan met dagprijzen wordt gewerkt. Tel daar nog eens de hoge energiekosten in de hangars bij en de grotere investering om een eetkermis te organiseren -ook voeding wordt duurder- dan weet je wel dat het een lastig jaar wordt.” Mogelijk houden veel carnavalisten ook zelf de vinger op de knip, als de gas-en elektriciteitsrekeningen blijven stijgen. We rekenen op wat pousse-caf├ęs en traktaties minder.

Toch doen we graag een oproep om de Halse groepen te blijven steunen. Zeker in deze moeilijke tijden hebben mensen een uitlaatklep nodig om stress en beslommeringen (tijdelijk) te parkeren. Carnaval is een uniek volksfeest waar duizenden Hallenaren gepassioneerd in opgaan, dat mag niet verloren gaan. In het verleden merkten we alvast dat een feest als carnaval net in crisistijd prima gedijt, omdat de nood aan een uitlaatklep dan extra groot is. In de jaren 70 met de oliecrisis steeg het aantal groepen in Halle exponentieel. Dus blijf de evenementen van onze Halse groepen bezoeken. Dit weekend begint het drukke seizoen boordevol carnavalsactiviteiten, met eetkermissen van de Gilles en Paysannes van Sint-Rochus, HKV de Gebeure, HKV Tes wei van da, het dweilorkestenfestival van het Dweilteam en het mobiliteitssalon van Halattraction.

Check geregeld onze website en like onze Facebookpagina ‘gruutemet’, zo blijf je op de hoogte. Ontbreekt de activiteit van jouw vereniging? Stuur een bericht via Facebook of mail naar koendedoncker@gmail.com

Foto’s @ Gruute Met /Gert Swillens