De milde omikronvariant van het coronavirus blijft voor positief nieuws zorgen. Veel besmettingen, maar weinig mensen die zwaar ziek zijn en amper problemen in de ziekenhuizen. Uit de recentste cijfers van Sciensano blijkt dat het aantal patiënten met corona op de afdelingen intensieve zorgen afgelopen week zelfs gedaald is met 14 procent. In de universitaire ziekenhuizen van Jette, Gent en Brussel lagen deze week nul (!) omikronpatiënten op de IC’s. Ook infectioloog Jeroen Van der Hilst is hoopvol : “De afgelopen weken hebben we gezien hoe omikron zich gedraagt in Zuid-Afrika, Denemarken, Engeland en de VS. En overal zie je precies hetzelfde beeld. Heel veel besmettingen. Dat leidt tijdelijk nog tot meer ziekenhuisopnames, maar ernstige longontstekingen zijn er zelden bij en dus blijven de IC’s gespaard.” Het virus is dus veranderd. Als een ziekenhuis of rusthuis nog in de problemen komt, dan ligt dat eerder aan de strenge quarantaineregels waardoor gezond personeel soms verplicht thuis zit.

Marc Van Ranst is er dan ook van overtuigd dat de zomerfestivals eindelijk weer kunnen doorgaan dit jaar. Maar als dit zo blijft evolueren dan wordt het minstens even moeilijk om met redelijke argumenten een openluchtevenement als carnaval Halle eind maart voor het derde jaar op rij te annuleren. Zeker als beleidsmensen in hun beslissingsproces eindelijk ook het mentale welzijn van de bevolking laten meespelen. De negatieve gevolgen van 22 maanden strenge coronaregels kunnen niet langer genegeerd worden, zeker nu we te maken hebben met de milde omikronvariant. Sciensano signaleert een enorme toename van het aantal depressies en angststoornissen. Eén op de drie volwassenen geeft aan dat ze ontevreden zijn met hun leven. Ook voelt 28 procent van de volwassenen zich ‘ernstig eenzaam’. 4 op de 10 jongeren kunnen het corona-isolement niet meer aan. Dit strookt met recent onderzoek in Nederland waar het aantal angst-en eetstoornissen bij jongeren door de coronamaatregelen sterk de hoogte in gaat. En dan hebben we het niet eens over de toename van het familiaal geweld en de economische impact op vooral de horeca, cultuur-en eventsector. Kortom, gun gezonde mensen (en zeker de jongeren) hun uitlaatklep in openlucht. En natuurlijk organiseren we alles zonder coronapasbeslommeringen voor de organisatoren. In deze fase van de pandemie “nog pleiten voor CST is onbegrijpelijk” zegt de bekende epidemioloog Luc Bonneux. En ik voeg er met plezier het woord ‘populistische fetish’ aan toe.

Laten we dus duimen voor een verder rustig omikronverloop en vooral voor moedige en verstandige politici zonder tunnelvisie. Want een derde annulatie op rij in deze fase van de pandemie zal niet zo gemakkelijk verteerd worden. Applaus en begrip op alle banken zal er niet meer bij zijn. Kijk hoe Nederland op dit moment aan het rebelleren is tegen de disproportionele coronamaatregelen van de regering. Zedus.. Wa paasde? Est gepermitteid? Dein stoeme doe veneir! Op 26, 27 en 28 maart 2022!