De Gilles zijn onlosmakelijk verbonden met het Halse carnaval. Vergeet niet dat de carnavalsstoet van Binche -dé stad van de Gilles- rond het jaar 1900 volop opgefleurd werd met Halse groepen. De Gilles in Halle volgen dan ook de tradities en officiële kostumering van Binche.

Op de zaterdag van carnaval zijn ze te zien in de Deuvelstoet. De trommelaars met hun typische hypnotiserende melodietjes zijn er al. De leden hun outfit is vandaag creatief-carnavalesk. Sommige zijn in travestie. Mannen hebben wél al hun baard geschoren of minstens stevig bijgeknipt voor de hoogdag van carnaval in Halle : Halfvasten!

Zondagmorgen van carnaval zijn ze al vroeg op post. De Gille moet aangekleed worden. Een heel karwei! De Gilles van Groot-Halle gebruiken stro om hun kostuum op te vullen. Het is erg vroeg in de ochtend wanneer de eerste Gilles aan hun ‘ramassage’ met champagne beginnen. De verschillende leden worden thuis opgehaald met trommelaars en andere muzikanten, soms met een fijfer, een kleine dwarsfluit met een karakteristiek geluid.

Om 9u44 offeren de Gilles en Pierrots van Groot-Halle een kaars aan de zwarte madonna in de basiliek van Halle. Een ingetogen moment om even te denken aan overleden carnavalisten. Maar evengoed een moment om te bidden voor een goeie carnaval, zonder incidenten. De intrede van de Gilles in de basiliek is indrukwekkend. De klompen, de belletjes, de muziek weergalmen in de kerk. Voor het eerst zal Guy De Keersmaecker, de nieuwe deken van Halle de carnavalisten verwelkomen. Hij kijkt er vol spanning naar uit.

De Gilles en Paysannes van Sint-Rochus offeren een kaars aan de patroonheilige van hun wijk, de heilige Rochus. Het interieur van de Sint-Rochuskerk wordt op dit moment gerestaureerd. En dus gaat die plechtigheid dit jaar door aan de Sint-Rochuskapel om 12u11.

Uiteraard zien we beide Gillesgroepen ook meelopen in de zondagstoet, de lichtstoet ’s avonds en de Krottemondjagstoet. Duimen voor goed weer. Dan kunnen de mannen hun prachtige hoeden met struisvogelveren opzetten. De Gilles delen ook bloedappelsienen uit. Voor beide groepen gaat het tesamen om zo’n 7 ton. Besef. Als je ‘nen aronjappel’ krijgt va ne Gille. Dat brengt geluk! Bij de Gilles en Pierrots van Groot-Halle gaan we dit jaar belleman, bellevraa en belleke zien meelopen. Ons prinsenpaar van 2020-2021-2022. Zij zijn dit jaar peter en meter van de Gillesgroep en willen eens ten volle ervaren hoe het is om ‘Gille’ of ‘Pierrot’ te zijn.

Président van de Gilles en Pierrots van Groot-Halle is Marc Flament. Hij is zijn vader Jean opgevolgd, die vorig jaar vlak voor carnaval overleed.

Bij de Gilles en Paysannes van Sint-Rochus is Michel David aan zijn laatste carnaval toe. Michel verhuist naar Spanje. Glenn David neemt de voorzittersfakkel over.

De Gilles en Pierrots van Groot-Halle verbranden carnaval 2023 op krottemondjag 20 maart om 23u11 op het Oudstrijdersplein. De Gilles en Paysannes van Sint-Rochus doen hetzelfde om 24u11 op het kaatsbalplein aan de Biezeweide. Ze vertrekken met de pop in CAFE OP’T KASSAA op de Nijvelsesteenweg rond 23 uur!

De nieuwe voorzitter van de Gilles en Paysannes van Sint-Rochus