In september vieren we 44 jaar (4×11) Tastendeuvel in Halle.  Tastendeuvel is de dynastienaam van de prins-te-polste sosjeteit van Halle en verenigt al wie ooit prins carnaval geweest is in Halle. Sinds 1958 zijn al 59 prinsen de revue gepasseerd. De vereniging werd in de jaren 70 opgericht onder impuls van ex-prinsen Roland Lauwers,Marcel Rossie en Claude Demiddeleer. Na elk carnavaljaar kan de nieuwe prins lid worden van Tastendeuvel als hij op 11 november een doopritueel ondergaat met diverse proeven.  Deze traditie is begonnen in 1974. De leden moeten ook trouw zweren aan de 11 geboden van Tastendeuvel. Het originele exemplaar van dit reglement hangt in het lokaal van de vereniging, in taverne Retro bij prins Ditsj.

Op de zaterdag van carnaval stappen de prinsen van Tastendeuvel in groot ornaat rond de duivelston van Reus Vaantjesboer. Uit deze ton wordt de neuje prinsj gebrouwen.  Ze kloppen met hun scepter op de ton en gaan na of de neuje prinsj rijp is om gebrouwen te worden. Ondertussen zingen ze hun lijflied :’boere mè e vontje’. Wanneer de prins uit de ton te voorschijn komt klinkt het lied : “We zen de prinsje, dei van Halle!” De ‘neuje prinsj’ wordt door z’n twee voorgangers op het podium gedragen. Daarna spreekt hij samen met z’n prinses carnaval de menigte toe.

Een delegatie van Tastendeuvel is ook te zien in de zondagstoet, op een grote prinsenwagen. Met Krottemondjag gooien de prinsen van Tastendeuvel met krotten, een typisch Halse lekkernij. Wie de Gouden Krot raapt, wint een kostbaar juweel.

tasten