Eén van de topgroepen in Halle bestaat 22 jaar. Wat begon als een afsplitsing van de legendarische carnavalsgroep de Nachtratten, werd al gauw een creatief succesverhaal.

De groep staat bekend om z’n knap uitgewerkte thema’s, indrukwekkende chars en originele kostuums. De Smosjterpotten haalden al meermaals de top 5 van het Halse carnaval in categorie A. Ook buiten het carnavalsseizoen zijn de Smosjterpotten actief. Het is een grote groep vrienden die geregeld samenkomen en allerlei activiteiten doen, zoals een uitstap, barbecue of deelnemen aan een zeepkistenrace. En de groep zorgde ook al voor een nieuw streekproduct, de Smosjtersjoko.

De Smosjterpotten experimenteerden ook. Toen de chars in polyester op hun retour waren, maakte de groep in 2010 en 2011 een wagen met figuurtjes in pur of polythuraan, een soort schuim dat normaal wordt gebruikt bij vloerwerken.

Bij hun 11-jarig kozen ze onder impuls van voorzitter Jimmy Demol weer voor polyester : “De mogelijkheden van pur waren te beperkt en dat zagen we aan onze plaatsen in de rangschikking.” Tenslotte zouden ook de Smosjterpotten overschakelen op piepschuim.

11 jaar Smosjterpotten in Carnavalitis op Victoria

De Smosjterpotten leveren ook hun bijdrage aan het blauwwit pluimengedoe. Zoals prinses Carine Michiels in 2003, het prinsenpaar 2015 Jimmy Demol en Lindsay Devroede of Branko Vandenhouden, mini-prins in 2019. Jimmy Demol is intussen lid van Halattraction, Peggy Van Zeebroeck (prinses 2006) heeft de voorzittersfakkel succesvol overgenomen. Nen dikken tagada ve 22 joer Smosjterpotten!!

Foto’s @ Felix Merckx, Gert Swillens, HKV De Smosjterpotten e.a.