Iedereen kent het standbeeld van Adrien François Servais op de Grote Markt van Halle. Dit jaar is het 210 jaar geleden dat deze wereldberoemde muzikant en componist werd geboren in Halle. Wist je dat hij in de 19de eeuw qua populariteit te vergelijken viel met Dimitri Vegas nu en in heel Europa concerten gaf? Hij was een virtuoos op de cello!

2017 is een feestelijk Servaisjaar! Voor het eerst staat de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in het teken van de cello. Je kan de finale op groot scherm volgen in de raadzaal van het stadhuis in Halle op zaterdag 3 juni om 19u45, enkele dagen voor z’n 210de verjaardag.  In het Flageygebouw in Brussel loopt een cellotentoonstelling en in Halle kan je een Servaiswandeling maken langs plaatsen die belangrijk zijn geweest voor de muzikant.

Maar er valt ook wat te degusteren! 10 jaar geleden werd het Servaisbier gelanceerd, dat nog altijd gebrouwen wordt en te koop is in het Streekproductencentrum in Halle.  In tea-Room Servais op de Grote Markt werd nu ook de zwaardere ‘Servais tripel’ voorgesteld. Santei !!

Wist je dat Servais ook door de carnavalisten in hun hart wordt gedragen? Servais was jarenlang het carnavalesk alter ego van Ronny de Facteur. Hij duikt ook geregeld op in de carnavalrevue. En nu krijgt het standbeeld van de Vaantjesboer elk jaar een kostuum cadeau. Vroeger gebeurde dat ook met het standbeeld van Servais (zie foto’s). Wie knoopt opnieuw aan met die traditie?

foto’s : archief Felix Merckx 

My beautiful picture

servais versierd

servais73