We duiken even terug in de tijd! De show-en liedjeswedstrijd Halle op Losse Schroeven 11 jaar geleden!  In 2008 kreeg prins John de prijs voor het beste lied met “t’es fiest in ’t stad!”, een parodie op “de nacht is lang” van Willy Sommers.  De Vrie Kadeikes wonnen de showwedstrijd, zo stond toen in Het Nieuwsblad :  ” Ze brachten een afwisselende show met mannen in strakke broeken en dames die met een schroef opgedraaid werden tot marionetten om ten slotte vredig in slaap te vallen op de tonen van het populaire kinderprogramma Tik Tak. De choreografie werd bedacht door Charlotte Cunningham. De groep repeteerde maanden lang twee avonden per week.”

Halle op Losse Schroeven werd voor het eerst georganiseerd in 1984, een tijdlang gecombineerd met een carnavaleske playbackshow.  Eind jaren 80 nam de belangstelling af en Halattraction verving de wedstrijd in 1990 door een optreden van de Pin Up Club en in 1991 door een Vlaamse vedettenparade. Vanaf 1992 staat Halle op Losse Schroeven weer onafgebroken op de kalender van carnaval Halle. Intussen ligt de klemtoon steeds meer op de liedjeswedstrijd, met straffe Halse carnavalhits tot gevolg! De volgende editie is op zaterdag 12 januari in CC ’t Vondel. We kijken er naar uit!

Meer weten over de boeiende geschiedenis van het Halse carnaval? Bestel het boek “carnaval in Halle : een bruisend volksfeest” voor 10 euro. Stuur een priv├ębericht naar de Facebookpagina van Gruute Met!    

Foto : de knappe char van de Vrie Kadeikes met carnaval 2008