Ook in 2021 vieren we geen carnaval in Halle. Er is weinig hoop dat in maart alle coronazorgen van de baan zullen zijn. En dus hebben organisator Halattraction en de stad Halle de knoop doorgehakt: pas in maart 2022 zullen we opnieuw carnaval kunnen vieren. Ook het idee van een zomercarnaval is hiermee definitief van de baan : “De carnavalsgroepen wilden een volwaardig carnavalsfeest zoals we dat al meer dan honderd jaar doen in Halle en dat is met Halfvasten.” zegt Halattraction-voorzitter Jos Appelmans. “Een alternatief carnavalsfeest met Pasen, tijdens de zomer of het najaar, zal nooit dezelfde sfeer uitademen als met halfvasten. Ook de vele inspanningen die de groepen al leverden voor hun char of kostuums, kunnen enkel beloond worden met een volwaardig carnavalsfeest vol pracht en praal tijdens het vertrouwde halfvastenweekend.”    Halattraction hoopt in 2021 nog wel één of meerdere activiteiten te organiseren, maar dat hangt af van de evolutie van het coronavirus.

Dat het intussen voor de groepen niet eenvoudig is om het hoofd boven water te houden, spreekt voor zich. Vaste kosten, zoals de huur van een hangar, lopen onverminderd door en moeten tijdig betaald worden. Gelukkig zijn carnavalisten doorgaans vindingrijk en gooien ze al hun creativiteit in de strijd om het financiële plaatje rond te krijgen ondanks de strenge coronamaatregelen.

“De stad heeft in het coronaherstelplan ruime aandacht voor de verenigingen en de carnavalsgroepen in het bijzonder. Zo wordt de subsidiepot met 25% verhoogd en wordt er door de stad een loods gehuurd waar carnavalsverenigingen hun char tijdelijk in kunnen onderbrengen”, vertelt burgemeester Marc Snoeck. 

Met een krop in de keel telt Halle af naar 26, 27 en 28 maart 2022.  Veil korozze allemoe!  

Written by