Sinds 1977 zijn de mannen en vrouwen van carnavalsgroep Van Moete Meuge een vaste waarde in de Halse carnavalsstoet. Steevast zorgt de groep voor wat broodnodige humor of ‘peper en zout’ in de stoet met actuele thema’s. Pionier Chris Debelder is er nog steeds bij : “Humor en amusement staan voorop. Onze plaats in het klassement is bijzaak. Als we het publiek maar kunnen entertainen en zelf met een goed gevoel de carnavalsdagen doorkomen. Daar draait het om.”

De naam van de groep zou teruggaan op een vergeten Halse uitdrukking. Wanneer een koppel “moet” trouwen omdat er een kindje op komst is, zegden ze vroeger al grappend, “tes van moete meuge” (ze werden door de familie onder druk gezet om te trouwen) : “We wilden niet de zoveelste groepsnaam die begon met ‘dei van..’ of eindigend op -eirs, zoals Fladdereirs, Froesjeleirs, Soekeleirs of Dasjtereirs.”

In 1977 liet Van Moete Meuge zich inspireren door het Egmontpact, Chris Debelder : ” Ik was toen graaf Lamoral van Egmont. Wij hadden onze kostuums gaan huren in Brussel en één van de voorwaarden was dat we de kleren niet zouden gebruiken voor een carnavalsfeest. Stonden de mensen bij wie wij onze kostuums hadden gehuurd, toch wel naar de stoet te kijken zeker! Ze begonnen gelukkig te applaudisseren!”

Chris was eerst bij de Dasjtereirs en de Plezanterikken, maar begon in 1977 met enkele vrienden een eigen groep : “In onze groep zat toen wel geteld één vrouw. Nu 44 jaar later zitten er meer vrouwen in de groep dan mannen.”

Alle 44 thema’s van de groep opnoemen, zou ons te ver leiden. Maar spreken zeker nog tot de verbeelding thema’s als de verhuis van de patiënten naar het nieuwe ziekenhuis van Halle, een standbeeld voor commissaris Witse die onze stad dankzij de populaire tv-serie zo bekend maakte, de start van VTM, isomo Bin Laden, de koperdiefstallen bij de spoorwegen, ambras in ’t keekekot over de gemeenteraadsverkiezingen, de overname van de Halse chocoladefabriek Côte d’Or door Jacobs-Suchard, Halse wielerterroristen enz…


Intussen is Van Moete Meuge een losse groep, maar de spirit van het eerste uur is gebleven. Ook scoort de groep de laatste jaren met straf ingezongen stoetliedjes met spitante teksten, zoals ‘ambras in ’t keekekot’ of ‘poepekaske’. Hun thuisbasis is café De Klinkoet achter de basiliek van Halle. Zeker met carnaval één van de gezelligste cafés van ’t stad, met veel Halse carnavalsmuziek én bier in een glas. Santei!