Twee jaar geleden ging de pechprijs naar Halle toen 10 dagen voor ons carnavalsweekend een eerste lockdown werd afgekondigd. De meeste steden hadden toen hun carnaval al gehad. Dit jaar zijn het steden als Aalst en Binche die de grote pechvogels zijn. De coronabarometer zal voor hen -waarschijnlijk- net te laat op geel springen. Op dat moment vallen zowat alle coronaregels weg. Dus geen coronapassen, mondmaskers of wat dan ook.

In Aalst hebben ze eind december de stekker uit carnaval 2022 getrokken “omikron nekt carnaval Aalst” lazen we toen in de krant. De stad baseerde zich op de meest pessimistische scenario’s van experts als Geert Molenberghs en Erika Vlieghe die toen volop werden geconsulteerd door politici en media. Nochtans kwam er toen vanuit het buitenland al hoopvol nieuws dat omikon een milde variant was en wel eens de grote game changer in het coronaverhaal zou kunnen worden. Maar ons land stond niet alleen in de extreem voorzichtige aanpak. Nederland ging zelfs weer in lockdown, ook dat was onnodig en overdreven, maar toen dat duidelijk werd, was het kwaad al geschied. De werkzaamheden aan de praalwagens werden daar twee maanden stilgelegd. Dus dat de stoet in Aalst niet kan doorgaan dit jaar, daar valt weinig aan te veranderen. Hoe rebels de Oilsjteneirs ook zijn, ze konden -toen ons land in paniekmodus was- moeilijk tegen de stroom invaren en toch gewoon doorzetten. Al zijn ook daarover de meningen verdeeld, maar kom.

De vraag is nu. Hoe probeer je er toch nog het beste van te maken? In de huidige gunstige epidemiologische situatie zou een normale carnaval met stoeten en feesten op pleinen gewoon kunnen doorgaan. Kijk naar Nederland waar op vrijdag 25 februari alle coronaregels wegvallen en carnaval groen licht krijgt. Al vragen ze aan toeristen om nog wat thuis te blijven, ‘vier alsjeblief in je eigen gemeente of stad’.

Als het van NVA-voorzitter Bart De Wever afhangt “dan zouden we tegen het einde van deze week naar code geel kunnen gaan. Dus tijdens de krokusweek zouden er dan geen maatregelen meer zijn, geen CST en geen mondmaskers. De cijfers staan het toe. Dus waarom de mensen blijven gijzelen als ook de experts zeggen dat we de staart van de pandemie hebben bereikt”, hoorden we zaterdag op radio 1. Kortom, als burgemeester D’Haese (ook van NVA-signatuur) zijn voorzitter tot spoed aanmaant (blijft het bij straffe beloftes?) en wat gaat lobbyen, dan kan carnaval -weliswaar zonder stoet- in beperkte vorm doorgaan. De groepen (de ziel van het carnaval) kunnen toch nog wat vieren met hun pompier-en muziekwagens in openlucht. Sowieso gezonder dan met z’n allen in kleine cafétjes te kruipen. Dat is wat ze in Ninove een week later van plan zijn. Een feest op een afgesloten plein. Voorlopig nog met CST-controle, maar bij code geel valt die beslommering sowieso weg.

Ook vanuit Wallonië wordt er gelobbyd bij Elio Di Rupo en Alexander De Croo om de coronapas zo snel mogelijk af te schaffen. Dan zou de Mardi Gras in Binche in extremis nog gered kunnen worden. Deze week zullen we ontdekken hoeveel politici écht een hart hebben voor carnaval.

Uiteraard maken ze zich in Aalst toch wat zorgen. Niemand weet hoeveel volk er volgend weekend gaat rondlopen. Dat is waarschijnlijk de lastigste knoop om door te hakken. De stad is waarschijnlijk gewoon niet voorbereid op uitbundige feestnachten. Problemen waar we in Halle dit jaar gelukkig niet mee te maken zullen krijgen. Onze voorbereiding is op alle fronten (organisatie, veiligheidsplan, werken in de hangars…) gewoon blijven doorlopen. Prins Yvan van Aalst slaat dit weekend een noodkreet in Het Laatste Nieuws. Hij vindt het erg dat de burgemeester alle verantwoordelijkheid afschuift op de cafébazen: “Ik heb er alles aan gedaan om de carnavalspompiers op de Grote Markt te krijgen. Wat zegt de burgemeester? ‘Wij zijn geen organisator.’ Omdat hij zijn vingers er niet wil aan verbranden. Ben je dan burgervader van uw stad? Ik hoop dat de burgemeester goed nadenkt. Hij heeft nog een week tijd om er iets aan te doen.” Want vooral bij de groepen is de frustratie groot, dat hen niets gegund wordt. Muziek in openlucht is niet toegelaten : “voor ons, als wagenbouwers, stelt een minicarnaval niet veel voor”, zucht Herman Schelfaut van carnavalsgroep de Lodderoeigen op VRTNWS. “We gaan wel eens buitenkomen, maar we gaan ons niet verkleden omdat we teleurgesteld zijn.”

Ook oppositiepartij Vooruit heeft kritiek op de houding van de burgemeester, maar vergeet er bij te vertellen dat Vooruit met boegbeelden als Vandenbroucke en Rousseau de strengste in de coronaleer is en al weken de afschaffing van de coronapas tegenhoudt.

Benieuwd wat er deze week nog allemaal gebeurt in die fascinerende stad aan de Dender. En laten we afspreken dat carnaval 2023 sowieso doorgaat!