Jawel, er zijn Hallenaren die carnaval liever niet zien doorgaan. Voor het derde jaar op rij. Wij hebben alvast weet van één ongeruste inwoner die een uitgebreide email naar onze gemeenteraadsleden stuurde met de vraag om carnaval 2022 zo snel mogelijk te annuleren. Via een gunstige wind kwam dit pamflet ook in onze mailbox terecht. Uiteraard hebben we respect voor ieders mening -bezorgde stemmen in het coronadebat mogen en zullen er nog een tijdje zijn- en het staat iedereen vrij om mails te sturen naar het stadsbestuur. Maar met minstens evenveel vuur neem ik dan de vrijheid om brandhout te maken van de argumenten in het pamflet.

De briefschrijver poneert dat carnaval met Halfvasten sowieso te vroeg komt: “Het einde van de tunnel is nabij volgens de virologen maar we zijn er nog niet, tegen de late lente, begin van de zomer hoor ik zeggen.”

Niemand heeft een glazen bol, maar de milde omikronvariant heeft de coronasituatie grondig gewijzigd in positieve zin. Zelfs biostatisticus Geert Molenberghs -niet meteen de meest optimistische corona-expert die er rondloopt- gaat er intussen van uit dat de coronabarometer nu vrijdag op oranje springt en “vanaf eind deze maand wenkt al code geel: de bijna absolute vrijheid. Zonder coronapas of mondmaskers. De cijfers zullen ook verder blijven dalen”, vertelt Molenberghs op HLN. “We zitten met een bevolking die voor een groot deel gevaccineerd en geboosterd is. Ook het grote aantal mensen die besmet waren zorgt voor bijkomende immuniteit. We mogen optimistisch zijn. We kunnen in maart al naar code geel gaan.” Met deze achtergrondinformatie en dit hoopvolle scenario geen rekening houden en nu al annuleren, dat krijg je aan de (jonge) bevolking die snakt naar een uitlaatklep niet meer uitgelegd.

Maar de briefschrijver gaat voort : “hoe ga je duizenden mensen uit elkaar houden, laat staan de geldende regels laten respecteren?” Het is duidelijk dat de bezorgde man ervan uit gaat dat carnaval in code rood doorgaat. In code geel is er geen anderhalvemetersamenleving meer. Zelfs bij code oranje hebben de cafés geen sluitingsuur meer, gaat het nachtleven weer open en staat er geen limiet meer op het aantal aanwezigen op buitenactiviteiten. Wel zijn er dan nog restricties met mondmaskers en coronapas. Tenzij de politiek daar anders over beslist. Maar laten we duidelijk zijn. We gaan uit van het scenario -plausibel volgens de experts- dat de coronabarometer met Halfvasten op geel staat. In steeds meer Europese landen vallen alle coronamaatregelen nu al weg. Van Zweden tot Ierland, van Finland tot Engeland. Ik kan mij niet voorstellen dat België -tegen dan als enige- nog in een beperkt gevangenisregime zit. Al geef ik toe. Die vrijheid wordt even wennen. Dat we met de omikronvariant in een soort van griepseizoen zijn terechtgekomen. Veel mensen kunnen het nog steeds niet geloven. Uiteraard kan er nog een nieuwe lastigere covidvariant opduiken -ook al wordt die kans alsmaar kleiner beweren de experts- maar gaan we ons daarvoor preventief nog enkele maanden opsluiten? Geen idee wat daar de zin van is. Na een grote besmettinggolf en nu iedereen stijf van de boosters staat, een beter moment om te versoepelen krijgen we niet meer dit jaar.

Toch geeft de briefschrijver niet op : “geen carnaval uit respect voor iedereen die zich heeft ingezet in de ziekenhuizen, de hulpverleners, de brandweer, de politie en alle vrijwilligers.”  Het zal de man misschien verbazen, maar op de overlegvergadering van de stad Halle met alle hulpdiensten tijdens de maand januari waren alle belanghebbende partijen het ermee eens om carnaval -als het mag van het overlegcomité- te laten doorgaan. Zelfs bij het ziekenhuis -hoorden we van burgemeester Snoeck- klonk er geen njet. De briefschrijver denkt de hulpverleners te kunnen bedanken door carnaval te annuleren, maar hij onderschat hoeveel helden van de zorg zélf actief zijn in het carnaval of gepassioneerde carnavalvierders zijn. Zij snakken na twee jaar covidmiserie naar hun grote uitlaatklep. Gaan we hen dat ontzeggen?

En wat te denken van dit argument : “geen carnaval uit respect voor alle overledenen ten gevolge van corona”. De briefschrijver vindt dat we geen carnaval mogen vieren, uit respect voor de coronaslachtoffers. Waarschijnlijk kent iedereen wel iemand die de voorbije twee jaar aan of met corona gestorven is. Dat deze mensen een herdenkingsmoment verdienen staat buiten kijf. Maar geen idee waarom we net tijdens het weekend van Halfvasten een periode van rouw zouden moeten inlassen? En enig idee waarom we dat de voorbije jaren nooit hebben gedaan voor de 32.000 landgenoten die elk jaar sterven aan kanker? Onze sympathieke seniorenprins François Merckx verloor zijn echtgenote aan het coronavirus, maar hij laat er op Facebook geen twijfel over bestaan : carnaval moét doorgaan dit jaar. Zijn echtgenote zal als een engeltje op zijn schouder meevieren. Zo zou ze het zelf gewild hebben.

Laten we er nog een ander argument bijhalen : “geen carnaval uit solidariteit met de carnavalisten van de steden waar carnaval wél afgelast is”. Waarschijnlijk is de briefschrijver zelf geen carnavalist, want dan zou hij weten dat Halle in 2020 de enige grote carnavalsstad was die door de eerste coronalockdown zijn carnaval moest annuleren. Al de anderen ontsprongen nog net de dans. Wees er dus maar zeker van dat de carnavalisten in Aalst of Ninove het ons gunnen dat we niet voor het derde jaar op rij deze unieke traditie aan banden moeten leggen.

Om het af te leren, nog een argument: “groepen amokmakers, die carnaval en de massa mensen gebruiken om hun slag te kunnen slaan, zullen naar onze Mariastad afzakken en er de nachten onveilig maken. Onze ordediensten zullen machteloos zijn”. Hier gaat de briefschrijver volledig uit de bocht. Het Armageddon is op komst als carnaval doorgaat. Uiteraard houdt een event als carnaval veiligheidsrisico’s in. Maar onze ordediensten bereiden zich daar op een professionele manier op voor. En zeker dit jaar zal het veiligheidsplan op punt moeten staan met crowd control, preventieve controles, anonieme patrouilles enz… Maar als je je zorgen maakt over amokmakers die van het feest misbruik willen maken, dan stel je carnaval an sich in vraag. Want daar krijgen we helaas elk jaar mee te maken. Of er plots duizenden mensen meer naar Halle zullen afzakken dit jaar? Tegen eind maart is het nachtleven in heel het land alweer anderhalve maand open, is het sluitingsuur van de horeca al evenlang van de baan en zullen er ook andere concurrende activiteiten zijn. Het meeste volk wordt verwacht voor de stoet op zondagmiddag. Maar gelukkig is de omloop lang genoeg om die toeschouwers goed te spreiden. Bij vorige edities stonden de kijklustigen echt niet in alle straten rijendik. En wie weet blijven vele mensen die nog in schrikmodus zitten gewoon thuis. De week na carnaval is het Ronde van Vlaanderen. Dat wordt voor de veiligheidsdiensten een ander paar mouwen, geloof me.

Het is trouwens een illusie om te denken dat er geen carnaval gevierd zal worden als het officiële feest wordt gecanceld. Er is geen lockdown meer, de kermis zal er staan en net als in Aalst zie ik de stad geen verkleedverbod of samenscholingsverbod afkondigen of de al zo hard getroffen horeca aan banden leggen. Het zal spontane feestjes regenen. In hangars, in zaaltjes, in cafés en gewoon op straat. Al 16 cafés in Aalst doen mee aan een geïmproviseerd mini-carnaval. Dat zal bij ons niet anders zijn. Is het dan toch niet beter én veiliger dit wat gestructureerder te laten verlopen en het georganiseerde carnaval te behouden? Of ga je nog liever voor het scenario dat in de Nederlandse carnavalsstad Den Bosch opdoemt. Daar kreeg het stadsbestuur een aanvraag binnen voor een betoging tegen de coronamaatregelen op de zondag van carnaval. Zowel stad als datum zijn niet toevallig gekozen door de actievoerders.

Maar onze briefschrijver wil dat we nu beslissen om carnaval af te gelasten : “Carnaval 2023 zal dan voor iedereen een echt feest zijn.” Dein stoemenee veneir in 2023 dus? Als de coronasituatie positief evolueert zoals de experts verwachten, dan zal het maatschappelijk draagvlak om carnaval dit jaar te schrappen bijzonder klein zijn. Dat blijkt ook uit de recentste motivatiebarometer van de Ugent. De steun voor een strikt coronabeleid kalft af door de milde omikronvariant. Stel je voor dat we volgende winter plots weer met een veel lastigere covidvariant zitten? Dan wordt carnaval sowieso geannuleerd. Voor het vierde jaar op rij. Dan kunnen we deze unieke traditie definitief begraven. Als we er nu beter voorstaan, zijn we het aan de vele duizenden creatievelingen verschuldigd om hun carnaval te laten doorgaan. Hun afgewerkte wagens en kostuums staan al twee jaar stof te vergaren. Carnaval betekent ontzettend veel voor hen. Het is een way of life, het maakt deel uit van hun identiteit. Het is een essentieel onderdeel van hun sociale leven. Die kameraadschap, dat samenhorigheidsgevoel is bijzonder. Dat gom je niet zomaar uit. Zeker in deze overgeagiteerde, dwaas gestresseerde en dolgedraaide wereld moet het ventiel af en toe open, anders ontploft de boel. 

Maar onze briefschrijver sluit zijn email af met deprimerend advies voor Lembeek : “Dan is het ook duidelijk voor de Sint-Veroonmars op Paasmaandag te Lembeek dat deze in zijn normale vorm niet zal kunnen doorgaan.” Enkel een religieuze processie, zonder feestvierende paassoldaten ziet de bezorgde man zitten. Hierover kunnen we kort zijn. Als we tegen maandag 18 april nog steeds niet in code geel van de coronabarometer zitten, dan lukt het nooit. Hoog tijd om verloren tijd in te halen. Ik pas voor een nulrisicomaatschappij. Het leven is er nét iets te kort voor.

We doen voesj en de carnavalsgemeenschap zegt nu al dikke merci aan alle politici voor de steun!!