Den Hangaar 2014

Voorwoord van CarnavalJerre:

Ook dit jaar heb ik weer een aantal hangaars bezocht waar de Halse carnavalgroepen naarstig verder werken aan hun nieuwste creaties.  Het feit dat carnaval laat op het jaar valt maakt dat vele groepen er weer iets uitzonderlijk prachtig van gemaakt hebben, mooi en kleurrijk zoals men dat in Halle gewoon is.  Het belooft wederom geen gemakkelijke opdracht te worden voor de jury om een rangschikking te maken.  Proficiat aan iedereen die er telkens voor zorgen dat een massa volk naar Halle komt, om te kijken naar het mooiste carnaval van Halle.
Hier kunnen jullie al een eerste piepen wat wij allemaal in petto hebben:

Thema: We moake het zelf Hun thema draait rond kleermakers. Hun char is een soort van grote stikmachine, waar hun carnavaleske kostumes uitrollen. Origineel is het feit dat zij op de char een combinatie maken van polyester en stoffen. Het zal een afgewerkte char worden in twee delen. Zij werken in polyester en hadden voor hun creatie 800 liter nodig. Ook de kostumes zullen mooi afgewerkt zijn, zoals dat dit ook een beetje het handelsmerk is van HKV D'Afzakkers. Zij tellen 30 leden. Zij begonnen aan de char in september.

Thema: Belgskes in Brazil De Barielganger zochten vonden hun inspiratie in de kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK Zij bouwden hierop een char in twee stukken, waarop de maskottes terug te vinden zijn van het wereldkampioenschap voetbal van de voorbije edities. Een wagen in twee delen. Zij werken ook met piepschuim. Zij zijn met 15 leden. In de stoet zullen zij een prachtige hoed in foam dragen.

Thema: 't Hangt mijn balle uit: Vorig jaar was het zijn jubilee, en kwam hij met een echte char naar buiten, waarvan we ons nog steeds herinneren dat deze tot de zotste details was uitgewerkt. Voor de 11 jaar had hij gezegd dat dit éénmalig ging zijn, en dit jaar stapt hij terug mee in de stoet als individueel, samen met echtgenote en dochter. Het ging iets kleiner zijn, maar het is toch nog vrij groot uitgevallen. Hij komt in de stoet met een ballenbad voor dochterlief, waarin 11.000 plastieken ballen zitten, die hij zal uitdelen aan wie het geire heeft. Op elke bal staat ook iets opgeschreven. Ook hij werkt in piepschuim.

Thema: Ons aad ijzer komt tot leive Bij mijn bezoek aan de Boerkes was ik aangenaam verrast, dit wordt één van de blikvangers van de Halse stoet. Hun thema draait rond robots en zij hebben dit thema op een zeer kleurrijke manier uitgewerkt. Zij bouwden een char in 2 delen voorafgegaan door een muziekstuk dat voor de gelegenheid ook mee in thema werd opgefrist. Voor diegenen die zich nog transformers herinneren, op het laatste stuk van de char staat een mechanisch hoogstandje. Zij bouwen in polyester en gebruikten 800 liter. Zij hebben 36 leden die als robot mee in de stoet lopen.

Thema: We vleege oaveral lossen dui Hun thema is gebaseerd dat ze vorig jaar door de afmetingen maar moeilijk door de straten raakten, daarom werken dit jaar iets compacter qua breedte, maar hebben ze het geheel iets langer gemaakt. Ze hebben een char in drie delen vol met helikopters / parachutisten / vliegtuigen ... en voor de laatste maal doen zij dit in polyester, zij gebruikten 1.000 liter. Volgend jaar maken zij ook de overstap naar piepschuim. Zij hebben 35 leden en zijzelf zullen ook al parachutist in de stoet lopen.

HKV De Fleerefluiters: Thema: Voe ons 11 joer goen we op de romeinse toer De Fleerefluiters bestaan 11 jaar en dat hebben ze reeds zeer goed gevierd. Ondanks het feestjaar was hun char bij mijn bezoek quasi zo goed als klaar. Hun thema is romeinen en dit beelden zij uit op hun char die heel vol staat in 2 delen, voorafgegaan door 3 aparte stukken. Zij werken in polyester en zij verbruikten 600 liter. Zij zullen ook allemaal als romein in de stoet lopen, zij zijn met 38 leden.

Thema: La belle Froesjelarica - De Froesjeleirs zaten enkele jaren geleden met de char al eens in Holland, dit jaar gaan ze naar Italië. Op de char in twee delen vindt je de bekende scooters, torens van Pizza, ... Ook zij hebben 3 losse stukken voor de char, zij gebruikten ongeveer 500 liter. Zij zijn met 37 leden en ook aan de kostuums, die steeds gezien mogen worden, wordt nog naarstig verder gewerkt.

Thema: We geive er e knipke in - Hun thema heeft alles te maken met coiffeurs, en zo zullen zij ook in de stoet meelopen, als kleurrijke kappers met een originele hoed in foam. De char bestaat uit 3 delen met zeer mooi uitgesneden figuren, grote haardrogers, kappersstoelen, ... zij gebruikten ongeveer 100 m³ isomo. Zij begonnen eraan in oktober.

Thema: Op ien bien kunde wel stoen - De Hallemettekes blinken elk jaar uit in speciale kostumes. Bij het lezen van het thema zijn we dus wel zeer sterk benieuwd hoe ze voor de dag zullen komen. Het thema heeft alvast heel veel met flamingo's te maken. Ze bouwen een char in twee aparte stukken en ze proberen om zoveel mogelijk beweging in de char te krijgen. Ze hadden nog heel wat werk, maar dat komt allemaal wel in orde.

Hkv Kerjuizenuize is 1 van die weinigen die nog chars maken in papier maché. Gestart als kleine vriendenkring en nu erkend als de pioniers in papier maché. Sinds enkele jaren zijn de Kerjuizenuize ook bezig met het reproduceren zoals in polyester. Ze zijn nu in staat om vlakke modellen te maken en wie weet ooit zelfs volledige 3D modellen ... Dit jaar gaan ze de vikings achterna, helaas zijn zij moeilijk te grijpen

Thema: We speegele ons oen de filmsterre Bij de Leste Kannekes brengen scherven hopelijk geluk. Vele spiegels moesten er aan geloven om hun char te maken. De char is een filmset met verschillende filmiconen alsook een aantal bekende animatiefiguren voor de allerkleinste toeschouwers. Voor de char in drie delen, die voorafgegaan wordt door een muziekstuk en een specialeke gebruikten zij 70 m³ isomo en verschillende tientallen vierkante meter spiegel. Zij komen buiten met de grootste creatie uit hun geschiedenis. Ook in de 51 zeer kleurrijke kostumes zit heel wat spiegel verwerkt en het geheel zal zeker opvallen in de stoet.

Thema: We trekke me ons rups dui luilekkerland - Hetgeen wat momenteel in de hangaar bij de Mannen vd Met staat is wat men kan zeggen, een fameuze char. In thema van snoepgoed komen zij naar buiten met een char in 4 delen voorafgegaan door een muziekstuk. Enkele van hun 76 leden maken ook deel uit van het decor van de char. De char is een grote rups die als het ware echt door de stoet stapt. Zij werken in polyester en hadden 1.400 liter nodig. Zij begonnen eraan in augustus, ook hun kostumes zullen een blikvanger zijn in de stoet.

Thema: T'es wei tijd voe carnaval - De Miniatuurkes, ook al een aantal jaartjes bezig in isomo, spelen dit jaar in op het feit dat we met carnaval allemaal een uurtje minder mogen slapen of weggaan. Op hun char in 1 stuk allemaal klokken, zwitserse klokkenmakers, wekkers, ... Zij gebruikten 28 m³ isomo. Ook hun kostumes zijn zoals voorgaande jaren een juweeltje inzake afwerking en kleur en als hoed hebben zij een ontplofte wekker. Zij zijn met 14 leden en hebben ook nog een apart stukje voor de kindjes gemaakt.

Thema: Vier carnaval mee met les Gendarme de St Tropez - De Maskottes zijn helaas dit jaar moeten verhuizen, maar gelukkig hebben zij een nieuwe stek gevonden. Daarboven komt ook nog eens dat zij de polyester adieu zeiden en dat zij de overstap gemaakt hebben naar piepschuim. En het mag zeker hier al gezegd worden, het zal een zeer mooie char worden. Zij zijn erin geslaagd om hun stijl van tevoren over te zetten in piepschuim en het is zeker en vast geslaagd. Zij bouwen een char in het thema van de bekende films van les Gendarmes de st Tropez en felle kleuren, zij gebruikten ongeveer 45 m³ isomo. Zij zijn met 53 leden.

Roeftoejoerkes 2014 Thema " We goen wei noe onze kindertijd". Dit uitwerkende vind je draaimolens, wipplanken, schommels, schuifafen terug op onze char. we hebben ook spelende kinderen die op de wipplanken zitten.. We wouden echt nog eens de tijd van toen we klein waren beleven.

Thema: We emme de wind vanachter- Geen wind bij mijn bezoek aan de Smosjterpotten, maar wel schitterend bijna zomerweer. Ook zij komen buiten met een zeer goed gevulde char in twee delen, met wolken die hun vliegerkes verder blazen. Zij werken in polyester, en verbruikten 1.000 liter. Zij nemen op de char ook een aantal special effects mee. Zij zijn met 27 en komen naar buiten met heel kleurrijke kostumes waarin je wel een aantal populaire items van aan de kust zult terugvinden.

Thema: Duij alle kroege me chineise spleitoege - HKV Tienentander zetten dit jaar ook weer een stapje voorwaarts in de behendigheid van isomo en komen naar buiten met een char vol chinezen in 1 stuk. Zelf lopen zij gekleed als chinese soldaten. Ze hadden nog een beetje werk toen ik dit verslag ging maken, maar dat komt zoals steeds wel goed.

Thema: Let's get Fat - Hun thema heeft alles te maken met hetgeen we zoal met carnaval naar binnen spelen, allemaal vettige dingen, wafels, hotdogs, ... Hun char is deels gemaakt in isomo en deels nog in papier en telt 1 stuk.

Thema: we sloage erop los - Nieuw in het halse carnavalland, HVK van Huure zegge. Hun thema heeft niets met vechten te maken, maar wel met golf. Zij bouwden een caddy en een golfzak voor elk van hun leden. Dit jaar nog als vriendenkring en in papier, maar het is de bedoeling om rustig te groeien. Ze zijn op zoek naar een hangaar voor volgend jaar, misschien worden zij dan wel een nieuwe carnavalgroep.

Thema: We stoen gezwolle van al dei bolle - Hun thema heeft te maken met een snoepfabriek, zij zelf gaan verkleed als snoepbaronnen in hele dikke kostumes. Hun char zelf ook volledig terug in isomo. Opvallend is dat zij veel leden op de char zullen plaatsen, en dat zij ook oog hebben gehad voor speciale lichteffecten voor s'avonds. Zij zijn met 49 leden.

Het was even nostalgie toen ik bij hen binnenstapte, zij zitten immers in de hangaar waar mijn carnavalgroep De Leste Kannekes ook nog jaren chars hebben gebouwd. Zu Geboare zochten hun inspiratie in Parijs bij de Moulin Rouge, een thema dat zich prachtig leent voor het maken van zeer mooie kostumes. De char zelf is 1 stuk in isomo met uiteraard de barokke figuren en de windmolen van de Moulin Rouge

One thought on “Den Hangaar 2014

  1. Ha die Saskia en Johan,Wat is dat nu weer leuk allemaal, en een phtarcige site, leuk programma, met zelfs misschien Imca Marina in het verschiet!!. Daar moeten we bij zijn. Vanmiddag de opening, spannend!!! a0Succes met alles. Alvast gefeliciteerd van ons, de Vlieland groep:Agnes, Regina, Saskia, PAul, Richard, Johan, en Trees.a0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *