In 2011 slaat onze fantasie alweer op hol. Wat als we in het centrum van Halle nog eens een echte jaarmarkt organiseren? In steden als Leuven en Vilvoorde, maar ook in Sint-Pieters-Leeuw, Anderlecht of Jette blijft de jaarmarkt een echte publiekstrekker. In Halle is er al decennia geen jaarmarkt meer. Wél in de deelgemeente Lembeek. Daar bestaat de jaarmarkt al van in 1849 en ze houdt -dankzij de nodige vernieuwingen- toch nog stand. Vroeger stonden de veeprijskampen centraal, nu zijn het de marktkramen, de standjes van verenigingen en het animatieprogramma dat de meeste bezoekers lokken.

Stel je voor. 7 oktober 2011. ’t Scheipecollege es t’akkoud. Nog iene kie joermèt in Alle. Wa goe da geive? Zou d’er volk op af komme? Of es da nemi van deizen tèid? Misplaatste nostalgie? Nieuwe tijden, nieuwe feesten, nieuwe tradities? We proberen het uit tijdens onze twaalfde revue in CC ’t Vondel. Met kibbelende marktkramers, een animatieprogramma om Halse duimen en vingers af te likken en alle beproefde ingrediënten van onze carnavaleske revue, weliswaar in een opgefriste versie!

foto repetities

Natuurlijk nemen we weer de Halse actualiteit op de korrel. Niets of niemand ontkomt aan het milde fileermes van de tekstschrijvers. Wie in de kijker loopt, maakt kans op een eervolle vermelding. Zo’n Hals avondje zou maar melig zijn zonder een gezonde dosis ‘peper en zout’. Humor helpt ons gebeurtenissen te relativeren en kleine speldenprikjes houden gezagsdragers een spiegel voor. De hofnar in de Middeleeuwen deed het ons zovele eeuwen geleden al voor. De nieuwe verkeerscirculatie in Halle, kunstenaar Spencer Tunick die naaktlopers laat poseren in het kasteel van Gaasbeek, het rookverbod in cafés, de vermeende Hitlergroet van Paul Severs.. Keuze genoeg!

foto repetities

Op de affiche, getekend door Jean Deras, zien we de jaarmarkt in volle gang rond het standbeeld van Servais. Met kraampjes, burgemeester Dirk Pieters tussen de schapen, schepen Guy Nechelput probeert als een volleerd Brabants trekpaard een gareel uit, prins John zingt de menigte toe en organisator van het zoveelste knoopsgat Johan Vencken zag dat het goed was.

In onze acteursploeg verwelkomen we in 2011 twee nieuwkomers. Belleman Nico Van Tricht krijgt de eer om de jaarmarkt plechtig te openen en prins Wouter Vandercammen debuteert als politieagent. Andere opvallende rollen zijn onder meer voor twee getuigen van Jehova, Maurice Sossis en natuurlijk de bekende duo’s Fil en Mirza en Jean en Julien.

Of wat te denken van de openingssketch ‘nen bloemekei of ne soutien?’ We lezen in het programmaboekje : Lap! Twie mètwijve komme gelijk toe op de Met. Ze wille alle twie hetzelfste plosjke. As da moe goe komt. Met Cindy Van Opphem als bloemenverkoopster en Vanessa Harnie met een lingeriekraam.”

Geert en Wendy leven zich weer uit in grappige filmmontages. Zo brengen ze een parodie op boer zoekt vrouw!

Of wat te denken van deze hilarische zondagmiddaguitstap met een koe, helemaal in de jaarmarktsfeer. Wat doet die koe in het centrum in Halle? We gaan er zelfs mee naar de basiliek en op café . Wees maar zeker dat we veel beziens hadden. Zelfs de politie kwam even piepen…

Maar ook de liedjes in de revue zijn weer de moeite. ‘Gilles in de stroet’, de hommage aan de gillesgroepen van Halle gezongen door Plas Partoe wordt een evergreen.

Ronny de Facteur brengt een gesmaakte ode aan de legendarische pater Pax, op de melodie van ‘Dag vreemde man’ van Ann Christy.

Sally Vannerom zingt ‘woe es den tijd’ : iedereen kent wel de typische geur van chocolade die je ruikt als je in Halle langs de vaart wandelt. In 2011 kwam de bekende olifant van Côte d’Or echter met minder fraai nieuws : herstructureringen bij Kraft Foods. Sonny Vanderheyden schreef er een liedje over.

opnames in de studio

De Oude Heren zorgen voor een geslaagde comeback en zingen ‘Dirkske zag eens pruimen hangen.”, een liedje vol verwijzingen naar Halse politici.

Alle acteurs kwamen op het einde van de revue samen op het podium en zongen een ode aan hun ‘stamcafei’ geschreven door Franske Dereymaeker.

Gastoptredens waren er van sambaband Mo-Chito uit Koksijde. Met straffe percussie zorgden deze jongeren voor de ouverture. En hoe indrukwekkend was de act van ballonkunstenaar Tom Bibo!

De Gouden Mastel gaat in 2011 naar het stadsbestuur. Zonder hun logistieke, financiële en morele steun zou carnaval in Halle niet mogelijk zijn. De leden van het schepencollege verschijnen op de zondag van carnaval zelfs verkleed op het stadhuis en nemen deel aan de carnavalsstoet.